fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDow Jones pao na najniži nivo od 2017. godine

Dow Jones pao na najniži nivo od 2017. godine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, pri čemu je Dow Jones indeks zaronio ispod nivoa do 20 hiljada bodova,jer ni veliki fiskalni i monetarni podsticaji nijesu uspjeli ublažiti strahovanja ulagača zbog širenja koronavirusa.

Dow Jones potonuo je 1.338 bodova ili 6,3 odsto, na 19.898 bodova, dok je S&P 500 pao 5,18 odsto, na 2.398 bodova, a Nasdaq indeks 4,73 odsto, na 6.989 bodova, prenosi Hina.

Na najvećoj svjetskoj berzi nastavljeno je izuzetno nestabilno trgovanje.

U ponedjeljak je S&P 500 indeks potonuo 12 odsto, u utorak je skočio šest odsto, da bi u srijedu ponovo oštro pao.

Dow Jones indeks zaronio je po prvi put od početka 2017. godine, ispod nivoa od 20 hiljada bodova.

Tako je izgubio gotovo sve dobitke od kada je Donald Trump prisegnuo kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Posljedica je strahovanje ulagača da bi kriza zbog koronavirusa mogla potrajati do ljeta i izazvati recesiju. Zbog toga ulagače ne ohrabruju ni veliki monetarni i fiskalni podsticaji.

Pandemija koronavirusa izazvala je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge zemlje su zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odgodile sportske i kulturne događaje.

Vlasti na različite načine pokušavaju ublažiti posljedice koronavirusa.

Centralne banke smanjuju kamate i ubrizgavaju na tržišta svjež novac kako bi poboljšale likvidnost, dok vlade uvode fiskalne podsticaje.

Britanska vlada objavila je paket pomoći ekonomiji vrijedan 330 milijardi funti, a Francuska 45 milijardi EUR.

Bijela kuća poručila je da radi na planu podrške ekonomiji vrijednom milijardu USD, pri čemu bi svaki Amerikanac mogao dobiti ček na jednu hiljadu USD.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, zatražio je u srijedu od Kongresa da odobri 500 milijardi USD za gotovinske isplate poreznim obveznicima, kao i 50 milijardi USD zajmova za pomoć vazduhoplovnim kompanijama.

Uprkos nizu monetarnih i fiskalnih podsticaja, ulagači su nesigurni jer se teško može procijeniti kakve će biti ekonomske štete, s obzirom da širenje virusa nije zaustavljeno, a da su u mnogim zemljama dijelovi ekonomije paralizovani, pa im prijeti recesija.

U jednoj od prognoza analitičara JP Morgana, procjenjuje se da bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u ovom tromjesečju mogao pasti za četiri, a u idućem za 14 odsto.

Prema procjenama te banke, u cijeloj godini najveća svjetska ekonomija pala bi za 1,5 odsto.

Analitičarka u kompaniji Edward Jones, Nela Richardson, smatra da tržište reaguje na strah i nesigurnost.

“Očekujemo da će se takvo trgovanje nastaviti dok cijene dionica ne dotaknu dno. A dno će se pronaći kada bude zaustavljeno širenje virusa i kada će ekonomske štete od virusa biti limitirane”,navela je Richardson.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks u minusu je oko 29 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo, dostignut 19. februara.

To znači da je duboko u području medvjeda, više od 20 odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa.

Tako je ove sedmice prekinuta rekordno duga vladavina bikova, koja je uslijedila nakon finansijske krize 2008. godine.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, menadžment te berze saopštio je da će privremeno biti obustavljeno trgovanje na parketu i da će se od ponedjeljka trgovati samo elektroniskim putem jer su dva radnika berze zaražena koronavirusom.

I na evropskim berzama su cijene dionica juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 4,05 odsto, na 5.080 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,56 odsto, na 8.441 bod, a pariski CAC 5,94 odsto, na 3.754 boda.

Najčitanije