fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones i S&P 500 blago ojačali

Dow Jones i S&P 500 blago ojačali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago ojačali, zahvaljujući rastu cijena dionica pred sam kraj trgovanja, dok je Nasdaq ponovno pao zbog pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je neznatno na 31.537 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto na 3.881 bod. Nasdaq indeks oslabio je 0,5 odsto na 13.465 bodova.

U utorak se na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo oprezno, pa su se cijelo vrijeme Dow Jones i S&P 500 izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, prenosi SEEbiz.

Tek pred kraj trgovanja indeksi su blago porasli, pa je S&P 500 zabilježio prvi dnevni dobitak nakon pet dana gubitaka.

Novi pad Nasdaq indeksa posljedica je daljeg pritiska na dionice velikih tehnoloških kompanija, jer se ulagači povlače iz tog sektora koji je, zahvaljujući zatvaranju ekonomije i radu od kuće, mjesecima na tržištu bio predvodnik rasta.

S druge strane, porasle su cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih fiskalnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u vakcinisanju protiv koronavirusa i nada u novi paket podsticaja američkoj privredi vrijedan 1,9 biliona USD podstakli su početkom prošle sedmice berzanske indekse na rekordne nivoe.

No, od tada su indeksi pod pritiskom, između ostalog, zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije.

Analitičari upozoravaju da bi ogromni fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podići inflaciju.

Zbog toga se posljednjih dana prinosi na dugoročne američke državne obveznice kreću na najvišim vrijednostima u godinu i na putu su najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

Kako bi jačanje inflacije moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) da poveća kamate prije nego što se na tržištu očekuje, u utorak je u fokusu ulagača bio izvještaj predsjednika Fed-a, Jeroma Powella, koji je ublažio strahovanja da podsticajna politika banke povećava rizik od inflacione spirale.

Powell je kazao da je ekonomski oporavak neujednačen i daleko od završetka i ponovio da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u sedam su cijene dionica porasle, dok su najviše pale u tehnološkom sektoru.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 odsto na 6.625 bodova, a pariski CAC 0,22 odsto na 5.779 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,61 odsto na 13.864 boda.

Najčitanije