fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDostavljeno 130 predloga za prijem u crnogorsko državljanstvo

Dostavljeno 130 predloga za prijem u crnogorsko državljanstvo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Vlade je za devet mjeseci dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova 130 predloga za prijem aplikanata i 308 članova njihovih porodica u crnogorsko državljanstvo, saopšteno je iz nevladine organizacije Centar za građanske slobode (CEGAS).

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozitivno riješilo 166 rješenja, od čega su 48 rješenja za aplikante i 118 pozitivnih rješenja za članove njihovih porodica”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Vlade u skladu sa članom Zakona o crnogorskom državljanstvu i Odlukom o kriterijumu, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore dostavlja predloge Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“U odnosu na ranije godine ovaj broj čini veću cifru, a podjetićemo da su ranije donošena rješenja i mišljenja po navedenoj Odluci bila sporna, kako za stručnu tako i za cjelokupnu javnost”, rekli su iz CEGAS-a.

Ranije donošena rješenja i mišljenja u svom obrazloženju, kako se dodaje, nijesu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva.

NVO CEGAS se Ministarstvu unutrašnjih poslova obratio sa zahtjevom za slobodan pristup informaciji, kako bi imali na uvid predlog, mišljenja i rješenja, pa će nakon dobijenog odgovora o tome obavijestiti javnost.

“U cilju transparentnosti rada Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, bilo bi krajnje dobro da se sva rješenja i mišljenja nalaze na sajtu Ministartva unutrašnjih poslova, vodeći se računa o zaštiti podataka o ličnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...