fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDoprinos razvoju unutrašnjeg tržišta

Doprinos razvoju unutrašnjeg tržišta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će realizacijom projekta Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije (EU) u oblasti unutrašnjeg tržišta olakšati trgovinu i obezbijediti uslove za dobijanje kvalitetne robe, ocijenio je predstavnik Ministarstva ekonomije, Radosav Babić.

„Značaj projekta ogleda se kroz usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u okviru dva važna pregovaračka poglavlja, Poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe i Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja“, rekao je Babić na konferenciji za novinare nakon prvog sastanka Upravnog odbora projekta.

Babić, koji je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, kazao je da će se time obezbijediti neophodni uslovi za potpuno usklađivanje crnogorskih proizvoda u oblasti standardizacije, nadzora tržišta i drugih segmenata u vezi sa slobodnim kretanjem robe, dok će istovremeno kvalitet i bezbjednost proizvoda biti usklađena sa visokim zahtjevima Unije.

“Država će realizacijom tog projekta ostvariti značajan napredak na svom putu ka EU, usvajanjem standarda koji se primjenjuju u oblasti unutrašnjeg tržišta EU, unaprjeđujući kapacitete nadležnih i znanje za preuzimanje obaveza iz članstva”, kazao je Babić.

Projekat je finansiran u okviru instrumenta pretpristupne podrške IPA II i trajaće dvije godine, odnosno do novembra 2020. Ukupan iznos budžeta iznosi 1,17 miliona EUR, od čega finasiranje EU čini 90 odsto, a nacionalno kofinansiranje deset odsto.

„Jedan od ciljeva je olakšavanje trgovine i razvoja unutrašnjeg tržišta u skladu sa zahtjevima pravne tekovine EU što nije nimalo lak zadatak, imajući u vidu važnost uspostavljanja efikasnih tržišnih mehanizama kao osnove za buduće članstvo Crne Gore u EU“, dodao je Babić.

Na taj način stvoriće se, kako je naveo, dodatna vrijednost za građane, obezbjeđujući uslove za dobijanje kvalitetne i druge robe, a s druge strane crnogorski proizvođači moći će da svoje proizvode plasiraju na tržište EU bez ikakvih barijera i time promovišu crnogorsku privredu unaprjeđujući svoju i konkurentnost domaće privrede.

Vođa projekta, Matjaž Logar, kazao je da će, u okviru projekta, raditi i na vertikalnom i horizontalnom zakonodavstvu.

„U pogledu vertikalnog zakonodavstva projekat će se fokusirati na transponovanje niza pravnih akata iz novog i starog pristupa, a među njima su ljekovi i medicinska sredstva, proizvodi iz sektora energetike, metrologija i tržišni nadzor“, naveo je Logar.

U oblasti horizontalnog zakonodavstva projekat će se, kako je kazao, fokusirati na zaštitu potrošača, standardizaciju, metrologiju i akreditaciju.

„Ova dva poglavlja idu ruku pod ruku jedno sa drugim kako bi taj sistem slobodnog kretanja robe koji je uspostavljen u EU mogao da se primjenjuje“, rekao je Logar.

Projekat će raditi u tri komponente, u kojima je prva strateški okvir u oblasti tržišnog nadzora i zaštite potrošača, a komponenta II usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u ta dva poglavlja.

„Komponenta III je jačanje administrativnih kapaciteta svih koji su uključeni u taj projekat od Ministarstva ekonomije i ostalih relevantnih institucija odgovornih za sprovođenje nacionalnog zakonodavstva koje se odnosi na ta dva poglavlja“, naveo je Logar.

Porojektom je predviđeno ukupno 550 dana za ključne eksperte i 370 dana za pomoćne eksperte.

„Uvjeren sam da ćemo uspješno završiti taj posao u naredna 22 mjeseca koliko nam je ostalo do završetka“, dodao je Logar.

Predstavnik belgijskog IBF International consulting, Stefano Sedola, kazao je da su to veoma važna poglavlja, pri čemu trenutno pomažu svim susjednim državama na temu slobodnog protoka robe.

„Slobodan protok robe je kao pasoš za robu za EU da bi ona ušla na evropsko tržište. Iz tog razloga je veoma bitno da se tim poglavljem bavimo na pravi način“, dodao je Sedola.

Najčitanije