fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar slabi drugu sedmicu za redom

Dolar slabi drugu sedmicu za redom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta oslabio i prošle sedmice, druge zaredom, jer ulagači s optimizmom očekuju nove podsticajne fiskalne mjere u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa je ojačala njihova sklonost prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice 0,8 odsto, na 93,05 bodova, najniži nivo od 21. septemba. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,3 odsto, na 105,6 jena (JPY).

Međutim, američka valuta oslabila je u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,9 odsto, na 1,182 USD, prenosi Hina.

Pad vrijednosti dolara prema korpi valuta na najniži nivo u tri sedmice je posljedica optimizma ulagača u vezi sa novim fiskalnim podsticajnim mjerama u Sjedinjenim Američkm Državama (SAD), premda pregovori između Kongresa i Bijele kuće jedan dan zastanu, a drugi ponovo krenu.

Ministar finansija, Steven Mnuchin nudi u pregovorima paket mjera vrijedan oko 1,5 biliona USD, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, insistiraju na svom paketu, vrijednom 2,2 biliona USD.

I dok u Vašingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne podsticajne mjere biti donijete prije ili kasnije.

Zbog toga su oslabile valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital, a ojačale one koje se smatraju rizičnijima.

Dolar se našao pod pritiskom i zbog toga što bi nove fiskalne podsticajne mjere značile i dalje povećanje budžetskog deficita SAD-a.

Uz to, moguće je, kažu analitičari, da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) preduzeti dodatne monetarne podsticajne mjere, ako ocijeni da su fiskalne nedovoljne da bi podstakle brži oporavak ekonomije od koronakrize.

A niz posljednjih podataka pokazuje da oporavak najveće svjetske ekonomije gubi na zamahu.

“Očekujemo da će Fed uvesti dodatne monetarne podsticajne mjere prije Božića, ako fiskalni podsticaji budu kasnili ili budu premali”, kazao je strateg u firmi Pepperstone, Chris Weston.

Nekoliko banaka na Wall Streetu procjenjuje da će nezavisno od toga ko pobijedi na izborima u SAD-u novembru nekakav paket podsticaja biti dogovoren.

Međutim, smatraju i da će u slučaju pobjede demokratskog kandidata Joea Bidena taj paket vjerovatno biti izdašniji. U UBS Asset Managementu procjenjuju da su šanse oko 75 odsto da na izborima pobijedi Biden.

Najčitanije