fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar skliznuo s najviših vrijednosti u 19 mjeseci

Dolar skliznuo s najviših vrijednosti u 19 mjeseci

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice, prema korpi ostalih valuta, skliznuo s najviših vrijednosti u 19 mjeseci, jer je oštar pad cijena dionica na svjetskim berzama naveo ulagače da potraže sigurnija utočišta za svoj kapital.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,6 odsto na 96,95 bodova, skliznuvši s najviših vrijednosti u 19 mjeseci koje je dostigao sedmicu ranije.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,9 odsto na 111,2 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Američka valuta je oslabila i u odnosu evropsku, pa je cijena eura porasla 0,6 odsto na 1,137 USD.

Oštre oscilacije kursa najviše su posljedica nesigurnosti na tržištima dionica, zbog čega su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta svjetske ekonomije i daljeg povećanja kamata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), MSCI indeks svih svjetskih berzi potonuo je oko četiri odsto i skliznuo na najnižu vrijednost od aprila prošle godine.

„Vidimo klasični slučaj nesklonosti ulagača prema riziku, pa jen jača prema dolaru, što u posljednje vrijeme nije bio baš česti slučaj”, rekao je valutni strateg u firmi IG Securities, Junichi Ishikawa.

Nestabilno trgovanje na finansijskim tržištima traje od srijede, kada je američka centralna banka, Federalne reserve (Fed) četvrti put ove godine povećala ključne kamate za 0,25 procentnih poena i poručila da će zbog nestabilnosti na tržištima i usporavanja rasta globalne privrede u narednoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivala ranije.

Fed je, takođe, poručio da će nastaviti sa smanjivanjem bilansi, koje su nagomilane zbog dugogodišnjeg otkupa obveznica tokom i nakon finansijske krize.

To je iznenadilo mnoge ulagače koji su očekivali da će, zbog slabljenja globalne ekonomije i inflacionih pritisaka, Fed značajnije usporiti, pa možda čak i prekinuti ciklus povećanja kamata i smanjivanja bilansi.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je takođe privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi, jer se republikanci i demokrate u Kongresu nijesu uspjeli dogovoriti oko finansiranja savezne vlade u narednih godinu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije