fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar skliznuo s najviše vrijednosti u tri godine

Dolar skliznuo s najviše vrijednosti u tri godine

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice prema korpi valuta dostigao najvišu vrijednost u tri godine, ali se zelena novčanica pred kraj sedmice našla pod pritiskom zbog naznaka slabosti američke privrede.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,1 odsto na 99,2 boda.

Pritom je kurs eura prema dolaru ojačao 0,1 odsto, na 1,0845 USD, odmaknuvši se od najnižih vrijednosti u skoro tri godine, prenosi Hina.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je 1,7 odsto na 111,6 jena (JPY).

Američka valuta jačala je veći dio sedmice, posebno prema valutama iz azijsko-pacifičke regije zbog nesigurnosti koju izaziva širenje koronavirusa u i van Kine.

U Kini se, doduše, usporio rast broja umrlih i zaraženih od tog virusa, ali ulagači strahuju od brzog širenja epidemije u regiji, posebno u Južnoj Koreji.

„Strahovanja zbog koronavirusa dostigla su novi nivo zbog vijesti o slučajevima zaraze u Pekingu i van Kine”, rekao je strateg u NAB-u, Rodrigo Catril.

Zbog toga su ulagači na azijskim tržištima preusmjerili svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije, kao što je zlato.

Tražeći sigurnija utočišta za svoj kapital, ulagači sklanjaju novac i u državne obveznice, posebno američke, što je podržavalo jačanje američke valute.

Zahvaljujući tome, u četvrtak je dolarov indeks dostigao najvišu vrijednost u tri godine, 99,9 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti probio iznad 112 JPY, prvi put nakon deset mjeseci.

Zbog slučajeva koronavirusa u Japanu i recesionih prijetnji, japanska valuta, koja se inače smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, ove sedmice je znatno oslabila.

No, u petak se dolar našao pod pritiskom zbog naznaka slabosti američke ekonomije.

Prema izvještaju IHS Markita, indeks aktivnosti u uslužnom sektoru pao je u februaru na 49,4 boda, najniže od kraja 2013. godine, dok su analitičari očekivali da će indeks iznositi 53 boda.

Indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru skliznuo je na 50,8 bodova, najniže od prošlogodišnjeg avgusta.

Zbog toga je dolar u petak izgubio dobar dio svojih dobitaka od početka sedmice.

Jačanje eura zahvaljuje se nešto boljim nego što se očekivalo podacima o privrednim kretanjima u eurozoni.

Izvještaj Markita pokazao je da je ukupni indeks menadžera nabavke u eurozoni, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor, u februaru porastao na 51,6 bodova.

Najčitanije