fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar prema korpi valuta porastao prvi put nakon osam sedmica

Dolar prema korpi valuta porastao prvi put nakon osam sedmica

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prema korpi valuta ojačao prvi put nakon osam sedmica pada, najviše zahvaljujući jačanju zelene novčanice u odnosu na euro.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,2 odsto na 93,24 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao 0,75 odsto na 105,80 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

No, američka valuta ojačala je u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 odsto na 1,1795 USD.

Dolar je već duže vrijeme pod pritiskom zbog izuzetno labave monetarne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) i ogromnih fiskalnih podsticaja najvećoj svjetskoj privredi.

Stoga se većinu ove sedmice njegova vrijednost prema korpi valuta kretala blizu najnižih vrijednosti u posljednjih 27 mjeseci, pa se činilo da će oslabiti i devetu sedmicu zaredom, što nije zabilježeno posljednjih desetak godina.

Tim više što situacija u američkoj privredi nije baš impresivna, na što je ove sedmice podsjetio i zapisnik s nedavne sjednice čelnika Fed-a.

“Pandemija koronavirusa uveliko će uticati na ekonomske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom periodu, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom periodu”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je banka kamate ostavila nepromijenjenim.

Čelnici Fed-a smatraju da su ekonomiji i dalje potrebni i fiskalni podsticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u junu i julu.

Ipak, u petak je dolar ojačao jer su ulagače ohrabrili američki, a razočarali evropski ekonomski pokazatelji.

Izvještaj firme Markit pokazao je posustajanje oporavka eurozone u avgustu zbog slabe potražnje u uslužnom sektoru u uslovima daljeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u avgustu za 3,3 boda u odnosu na jul, na 51,6 bodova.

S druge strane, PMI indeks poslovne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao je u avgustu s 50,3 na 54,7 bodova, najvišu vrijednost od februara prošle godine, što je podstaklo nadu u brži oporavak američke od ekonomije eurozone.

I dok je prema euru ojačao, dolar je ove sedmice oslabio prema jenu, jer se japanska valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

A s obzirom na dalje širenje koronavirusa u svijetu i naznake sporog oporavka velikih svjetskih privreda, mnogi ulagači traže sigurnije investicije.

Najčitanije