fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pao prema korpi valuta

Dolar pao prema korpi valuta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice pao prema korpi valuta na najnižu vrijednost u dva mjeseca, jer se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) očekuje novo labavljenje monetarne politike nakon predsjedničkih izbora.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je 1,9 odsto na 92,23 boda, najnižu vrijednost od 2. septembra.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 1,25 odsto na 103,35 jena (JPY), blizu najniže vrijednosti u osam mjeseci, prenosi SEEbiz.

Američka valuta je znatno pala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skočila 1,9 odsto na 1,187 USD.

Najveći sedmični pad dolarovog indeksa posljedica je očekivanja da će demokratski kandidat, Joe Biden, postati novi predsjednik SAD-a, ali da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što će otežati demokratima nastojanja da proguraju veći paket fiskalne potrošnje za koji se zalažu.

“Mislim da bi kombinacija Bidenove pobjede i republikanske većine u Senatu bila jako negativna za dolar. Ukratko, mislim da će fiskalni podsticaji biti manji nego što bi bili u slučaju ‘plavog talasa’, pa bi tako većina podrške američkoj ekonomiji morala doći od labavije monetarne politike”, rekao je čelnik istraživanja u BDSwissu, Marshall Gittler.

Iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), ove sedmice su, nakon dvodnevne sjednice, poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena, te ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak privrede od koronakrize.

„Kako je sve jasnije da će se u Kongresu nastaviti bitka oko fiskalnih podsticaja i kako će vjerovatno biti manji nego što se očekivalo, biće potrebno snažno reagovati monetarnom politikom, što će podstaknuti jačanje rizične imovine, a slabljenje dolara”, kazao je ekonomista u firmi Sony Financial Holdings, Hiroshi Watanabe.

Osim zbog slabljenja dolara, euro je ojačao i jer su mu podršku pružile vijesti da je Evropska unija (EU) blizu postizanja dogovora o budžetu.

Najčitanije