fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pao na najniži nivo od 2018. godine

Dolar pao na najniži nivo od 2018. godine

London, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara pala je ove sedmice u odnosu na korpu valuta na najniže nivoe u dvije i po godine, jer su ulagači skloniji riziku zbog optimizma u vezi vakcine protiv koronavirusa i očekivanja novih podsticaja američkoj ekonomiji.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je ove sedmice 1,4 odsto na 90,5 bodova, najniži nivo od aprila 2018. godine, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,1 odsto na 104,15 JPY.

Američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 1,3 odsto na 1,2120 USD, dok je u jednom trenutku dostigla 1,2177 USD, najviši nivo u dvije i po godine.

Dobre vijesti o vakcinama protiv Covida-19 posljednjih sedmica su ohrabrivale investitore i podsticale veću sklonost riziku, pa su jačale valute koje se smatraju rizičnijima.

Optimizam ulagača pripisuje se vijestima da je Velika Britanija postala prva država u svijetu koja je odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha protiv Covida-19.

Ulagači se nadaju da će vakcinacija uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim ekonomijama.

Uz to, znaci napretka u pregovorima o novom paketu podsticaja američkoj ekonomiji takođe ohrabruju ulagače. U Kongresu se vode pregovori o predlogu paketa fiskalnih podsticaja vrijednom ukupno oko bilion USD.

O novom paketu podsticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor, jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Na to su, između ostalog, ukazali podaci o oštrom usporavaju rasta zapošljavanja. U novembru je u Sjedinjenim Amerčkim Državama (SAD) otvoreno samo 245 hiljada novih radnih mjesta, u poređenju sa 610 hiljada u oktobru, pokazao je službeni izvještaj.

To je najslabiji rast broja zaposlenih od maja, te peti mjesec zaredom da tempo zapošljavanja usporava. Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa.

„Bila je to još jedna loša sedmica za dolar. Vakcina, obnovljeni pregovori o fiskalnim poticajima u SAD-u i manje međunarodnih konfrontacija pod novom američkom administracijom i dalje će biti teme koje će pokretati tržište”, kazao je strateg u kompaniji State Street Global Markets, Marvin Loh.

U takvim okolnostima, kurs eura je dostigao najviši nivo u dvije i po godine. Prema ocjeni analitičara u banci ING, objavljenoj u najnovijoj bilješci klijentima, takva kretanja kursa eura najvećim se dijelom pripisuju slabljenju dolara.

“Kurs eura drži se iznad 1,21 USD, prvi put od proljeća 2018, uprkos činjenici da je ostalo svega sedmicu do sjednice Evropske centralne banke (ECB) na kojoj se očekuju nove podsticajne mjere”, rekla je analitičarka Rabobanka Jane Foley.

Najčitanije