fbpx

Dolar pao jedan odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala oko jedan odsto, pa je zaronila na nove najniže nivoe u dvije i po godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 1,05 odsto, na 89,98 bodova, pa je prvi put od aprila 2018. godine zaronio ispod 90 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,8 odsto, na 103,30 jena (JPY).

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skočila 1,15 odsto, na 1,2255 USD, blizu najvišeg nivoa u dvije i po godine.

U fokusu ulagača prošle sedmicu su bile odluke i poruke najvećih centralnih banaka u svijetu.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) odlučili su da će ključne kamatne stope ostati na niskim nivoima, blizu nule, i da će nastaviti kupovati obveznice dok se ne poboljša situacija na tržištu rada i dok inflacija ne dosegne dva odsto.

To znači, kako su kazali analitičari, da će Fed održavati visoku likvidnost na tržištima, uz nisku cijenu novca, sve dok ekonomija ne bude čvrsto na putu oporavka od koronakrize.

Čelnici Feda poboljšali su i ekonomske procjene, pa sada očekuju da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u ovoj godini iznositi samo 2,4 odsto, dok su u junu očekivali pad od 6,5 odsto.

U narednoj godini, procjenjuju, rast bi mogao dosegnuti 4,2 odsto, dok su prije očekivali rast od četiri odsto.

Sjednice su održale i japanska, britanska te švajcarska centralna banka, no analitičari kažu da njihove odluke i poruke neće dovesti do preokreta u trendovima na valutnim tržištima.

“Ovosedmične objave centralnih banaka svakako pojačavaju izglede za nastavkom labavih monetarnih uslova i povoljnu izvedbu rizične imovine, što će predvođeno Fedom zadržati američki dolar na putu slabljenja”, navode u bilješci klijentima analitičari MUFG-a.

I dok je euro ojačao prema dolaru, britanska funta je oslabila i prema evropskoj i prema američkoj valuti.

To je posljedica nedostatka napretka u pregovorima između Evropske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Obje strane upozoravaju da su im pozicije udaljene po brojnim pitanjima i da je sve izglednije da neće uspjeti postići sporazum.

Ako se ne postigne dogovor, obje ekonomije mogle bi pretrpjeti velike štete.

Najčitanije