fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio u odnosu na korpu valuta

Dolar oslabio u odnosu na korpu valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara prema korpi valuta na svjetskim valutnim tržištima pala je ove sedmice, pri čemu je kurs eura u odnosu na dolar dostigao najviši nivo u četiri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,5 odsto na 95,95 bodova. Pritom je kurs eura prema dolaru skočio 1,3 odsto na 1,1425 USD, nedaleko od najvećeg nivoa u četiri mjeseca, prenosi SEEbiz.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na japansku, pa je njena cijena skliznula 0,2 odsto na 107 JPY.

Jen je ojačao jer se zbog neprestanog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu na međunarodnim deviznim tržištima prošle sedmice ulagalo u sigurnije valute, kao što je japanska.

Neki investitori navode i pogoršane američko-kineske odnose kao razlog nesklonosti prema ulaganjima u rizičnije valute.

Broj novozaraženih od Covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nekim drugim zemljama svakoga dana dostiže nove rekorde, a kako je otvaranje privrede nekih američkih saveznih država zbog toga usporeno, ulagači se plaše i da će se američka ekonomija oporaviti sporije nego što su se nadali.

S druge strane, ulagači se nadaju bržem oporavku ekonomije eurozone, ako čelnici EU uskoro postignu dogovor o predlogu fonda za oporavak, vrijednog 750 milijardi EUR.

Najčitanije