fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio treću sedmicu zaredom

Dolar oslabio treću sedmicu zaredom

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prema korpi valuta oslabio treću sedmicu zaredom, dok je euro ojačao zahvaljujući naznakama ubrzanja oporavka ekonomije eurozone od koronakrize.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,8 odsto na 90,80 bodova, najniži nivo od početka marta.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,8 odsto na 107,9 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, 0,95 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,2095 USD.

U prvom tromjesečju dolarov indeks porastao je 3,6 odsto, no do sada je u aprilu izgubio 2,6 odsto.

Zahvaljujući nadi ulagača u brži oporavak američke ekonomije od pandemije u odnosu na većinu drugih razvijenih privreda u svijetu, najprije evropske, dolar je početkom godine znatno ojačao.

Međutim, posljednji podaci pokazuju da se i ekonomija eurozone počinje oporavljati, uprkos poteškoćama u vezi sa vakcinama i zatvaranjem niza evropskih zemalja kako bi suzbile treći talas širenja koronavirusa.

Evropsku valutu podržao je najnoviji preliminarni indeks menadžera nabavke (PMI) za eurozonu, koji je nadmašio očekivanja ekonomista i podržao procjene da oporavak 19-članog bloka država ubrzava.

“Ukupni PMI, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor i služi kao dobra smjernica u vezi zdravlja privrede, u aprilu je porastao 0,5 bodova na 53,7 poena, najviši nivo u devet mjeseci”, objavila je londonska istraživačka firma Markit.

Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.

U fokusu tržišta bile su i poruke s redovne sjednice čelnika Evropske centralne banke (ECB) o tome da kamate ostaju nepromijenjene na niskim nivoima, a da će se pojačati tempo kupovine imovine kako bi se osigurali povoljni uslovi finansiranja koji bi, uz vakcinisanje protiv Covida-19, trebalo da podrže oporavak ekonomije od koronakrize.

Time su prigušena nagađanja investitora da će ECB početi da razmatra postupno smanjenje kupovine obveznica.

Naredne sedmice u fokusu ulagača biće sjednica čelnika američke centralne banke Federalne rezerve (Fed).

Očekuje se da će predsjednik Fed-a, Jerome Powell, ponoviti poruke o nastavku vođenja popustljive monetarne politike, uprkos jačanju inflacije, što bi trebalo da pritisne prinose na američke državne obveznice, a to bi moglo pritisnuti i američku valutu.

“Powell mora ponoviti da će banka nastaviti s krajnje popustljivom monetarnom politikom. Vjerovatno će stoga dolar oslabiti prema jenu, iako je njegov trend u odnosu na druge valute mješovit”, rekao je glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu, Masafumi Yamamoto.

Najčitanije