fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio šestu sedmicu uzastopno

Dolar oslabio šestu sedmicu uzastopno

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je, prema korpi valuta, pao šestu sedmicu uzastopno, pri čemu je kurs eura prema zelenoj novčanici dostigao najvišu vrijednost u više od dvije godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je 1,1 odsto na 93,37 bodova, a u jednom trenutku je zaronio i na samo 92,54 boda, najniže od maja 2018. godine.

Pritom je kurs eura prema dolaru skočio 1,1 odsto, na 1,1775 USD, blizu najviše vrijednosti od maja 2018. godine, prenosi SEEbiz.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na japansku, pa je njena cijena skliznula 0,3 odsto na 105,85 jena (JPY).

U cijelom julu dolar je prema korpi valuta oslabio 4,1 odsto, što je njegov najveći mjesečni gubitak u gotovo deset godina.

Pritisak na dolar posljedica je poruka čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), nakon njihove prošlosedmične dvodnevne sjednice na kojoj su ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od nula do 0,25 odsto.

“Na tim niskim vrijednostima kamate će ostati dok ne bude sigurno da se ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa i da je na putu maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cijena”, poručili su iz Fed-a.

Banka je takođe upozorila da će „put ekonomije značajno zavisiti od toka virusa”.

Na video-konferenciji nakon sjednice, predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je da se čini da posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka, istaknuvši povlačenje potrošača i sporije ponovno zapošljavanje radnika koji su za vrijeme krize ostali bez posla.

Negativno su na dolar uticale i vijesti o daljem širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja prvrednih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

A ekonomija je u drugom tromjesečju zabilježila rekordan pad. Bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je 32,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji, što je njegov najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada se vode ti podaci.

A kako je u prvom tromjesečju BDP pao pet odsto, najveća svjetska ekonomija i službeno je uronila u recesiju, čime je u SAD-u završen istorijski najduži period ekonomskog uzleta, koji je trajao 11 godina.

Povjerenje u američku valutu dodatno je narušeno nakon što je u četvrtak američki predsjednik, Donald Trump, iznio ideju o odlaganju predsjedničkih izbora zakazanih za 3. novembar.

“Dolar je u julu ozbiljno pao. Kamatne stope idu na dolje, pa je zbog toga dolar manje privlačan po prinosima, a tržište postaje svjesno i političkih rizika po dolar”, kazao je strateg u firmi BK Asset Management, Boris Schlossberg.

U takvim okolnostima kurs eura skočio je u jednom trenutku na 1,1908 USD, najvišu vrijednost od maja 2018. godine, no kasnije je ipak izgubio dio dobitaka nakon izvještaja o rekordnom padu ekonomije eurozone u drugom tromjesečju.

Još u maju kurs eura bio je ispod 1,1 USD, no nakon što su čelnici zemalja članica Evropske unije (EU) u julu postigli dogovor o fondu za oporavak ekonomija EU-a pogođenih koronakrizom, teškom 750 milijardi EUR, mnogi su se investitori ponovno okrenuli kupovini eura.

Najčitanije