fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio prošle sedmice nakon vijesti da je Trump zaražen koronavirusom

Dolar oslabio prošle sedmice nakon vijesti da je Trump zaražen koronavirusom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice oslabio, a nakon vijesti da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump zaražen koronavirusom, ojačale su valute koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sdmice 0,8 odsto, na 93,82 boda, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,3 odsto, na 105,30 jena (JPY).

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,7 odsto, na 1,1715 USD.

Nakon snažnog rasta sedmicu dana prije, početkom prošle sedmice američka valuta se našla u silaznoj putanji zahvaljujući optimizmu na finansijskim tržištima.

Neki podaci su, naime, pokazali da se nastavlja oporavak najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize, a ulagači su se nadali i da bi američki Kongres uskoro mogao prihvatiti novi paket podsticajnih fiskalnih mjera.

Pred kraj sedmice splasnule su nade u nove podsticajne mjere, pa su ulagači potražili sigurnost u valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su dolar i japanski jen.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi saopštila je da su Demokrate i Bijela kuća zastalii u raspravi o vrijednosti paketa.

Ministar finansija Steven Mnuchin u pregovorima ponudio je paket mjera vrijedan oko 1,5 milijardi USD, dok su predstavnici Demokratske stranke trajni na svom paketu, vrijednom 2,2 milijardi USD.

Jačanje dolara nastavljeno je i nakon vijesti da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu potvrđena zaraza koronavirusom.

Ubrzo je dolar izgubio inicijalne dobitke jer su se trgovci počeli pitati kakve bi posljedice to moglo imati na izbore, što pokazuje neizvjesnost na tržištima oko uticaja takvog razvoja situacije na skorašnje izbore.

“Trump ima bolest od koje ljudi umiru. Investitori zbog toga smanjuju izloženost riziku”, rekao je direktor u brokerskoj kući Pepperstone, Chris Weston.

Najčitanije