fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio prema korpi valuta

Dolar oslabio prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima oslabio prema korpi valuta, nakon dvije sedmice rasta, a u fokusu ulagača bile su sjednice čelnika centralnih banaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,4 odsto na 92,92 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,5 odsto na 104,55 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

No, američka valuta je blago ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,1 odsto na 1,1840 USD.

U fokusu ulagača bile su sjednice čelnika američke, japanske i britanske centralne banke.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) poručili da će još duže vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskim nivoima, blizu nule.

Iz Fed-a su kazali i da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad planiranih dva odsto. Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Fed-a očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine.

To je bila prva sjednica Fed-a nakon što je njen predsjednik, Jerome Powell, nedavno najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njeno kretanje iznad planiranih vrijednosti određeno vrijeme.

Uz to, Fed je poboljšao ekonomske procjene. Tako sada očekuje da će ekonomija u ovoj godini pasti 3,7 odsto, dok je još u junu procjenjivao da će pad iznositi 6,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi na kraju godine iznositi 7,6 odsto, procjenjuje Fed, dok je u avgustu iznosila 8,4 odsto.

Poboljšane ekonomske procjene pružile su dolaru podršku. međutim, to je kratko trajalo, jer se dolar već u četvrtak našao pod pritiskom zbog slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima nastavio je da pada, ali sporije nego što se očekivalo, pa nezaposlenost ostaje visoka.

I dok je američka valuta oslabila, japanska je ojačala, jer se jen smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. A nesigurnost vlada na svjetskim berzama jer je nakon višemjesečnog snažnog rasta cijena dionica uslijedila korekcija.

Uz to, japanska centralna banka je na redovnoj sjednici, kao što se očekivalo, zadržala vrlo popustljivu monetarnu politiku, ali je nije dodatno popustila.

Britanska funta je dio sedmice bila pod pritiskom, jer su čelnici britanske centralne banke poručili da razmatraju mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju da se prodube problemi u britanskoj privredi.

Najčitanije