fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio drugu sedmicu zaredom

Dolar oslabio drugu sedmicu zaredom

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema korpi valuta oslabio drugu sedmicu zaredom, jer su ulagači optimistični zbog napretka u razvoju vakcine protiv koronavirusa, pa su skloniji rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,6 odsto na 91,8 bodova, blizu najniže vrijednosti od 1. septembra.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 odsto na 104,1 jena (JPY), prenosi Hina.

No, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,9 odsto na 1,1960 USD.

Dolar je od početka mjeseca oslabio više od dva odsto prema korpi valuta i skliznuo na najniže vrijednosti u skoro tri mjeseca, usljed slabije potražnje za “zelenom novčanicom” kao sigurnim utočištem za kapital, jer su investitore ohrabrile vijesti o napretku u razvoju vakcine protiv bolesti Covid-19.

Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim privredama. Posljednje vijesti sugerišu da bi vakcina mogla biti dostupna prije kraja godine.

Veća sklonost ulagača prema riziku pripisuje se i vijestima da je administracija predsjednika Donalda Trumpa počela da sarađuje s prelaznim timom novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Investitore su ohrabrili i izvještaji da će bivša predsjednica američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Janet Yellen, zagovornica veće fiskalne potrošnje, preuzeti dužnost ministarke finansija u Bidenovoj administraciji.

Dolar su pritisnuli podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da je broj prvih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost u prošloj sedmici porastao za 30 hiljada, na 778 hiljada.

Takve brojke sugerišu da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.

Dodatne pritiske na njegovo slabljenje izazvao je i zapisnik s posljednje sjednice Fed-a, koji nagovještava da će banka vjerovatno osnažiti svoj program kvantitativnog ublažavanja na narednom redovnom sastanku u decembru.

U fokusu ulagača bila je i britanska funta, koja je oslabila prema euru, jer su stajališta između Evropske unije (EU) i Velike Britanije i dalje vrlo udaljena po pitanju trgovinskih odnosa nakon Brexita.

Najčitanije