fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao u odnosu na korpu valuta

Dolar ojačao u odnosu na korpu valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara prema korpi valuta na svjetskim tržištima porasla je ove sedmice, nakon tri nedelje pada, pa se tako odmakla od najnižih nivoa u dvije i po godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,4 odsto na 90,93 bod.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,15 odsto, na 104,05 JPY.

Američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura pala 0,1 odsto na 1,2115 USD.

U fokusu ulagača ove sedmice bile su vijesti o vakcini protiv koronavirusa, pregovori o podsticajnim mjerama u EU i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i pregovori povezani s Brexitom.

Početak vakcinacije u Velikoj Britaniji potaknuo je optimizam na tržištima, jer se ulagači nadaju da će se uskoro ekonomske aktivnosti normalizovati, a ekonomija oporaviti od koronakrize.

Zbog toga su na početku sedmice ulagači bili skloni rizičnijim investicijama.

U drugoj polovini sedmice na tržištu je zavladao oprez, jer u pregovorima između republikanaca i demokrata u američkom Kongresu još nije postignut dogovor o dodatnim podsticajnim mjerama.

O novom paketu podsticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor, jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Čelnici EU postigli su dogovor o podsticajnim mjerama. Uz to, Evropska centralna banka (ECB) povećala je program otkupa obveznica za 500 milijardi EUR, na ukupno 1,85 biliona EUR, i produžila program za devet mjeseci, do marta 2022. godine, što bi trebalo da podstakne oporavak privrede eurozone.

Ipak, zvaničnici centralne banke ne očekuju brzi oporavak ekonomije eurozone, pa su smanjili procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u idućoj godini na 3,9 odsto, dok su u septembru procjenjivali da će rast iznositi pet odsto.

I dok je euro bio stabilan, britanska funta se našla pod pritiskom, jer pregovori između EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon Brexita ne napreduju.

Zbog toga su krajem sedmice ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Najčitanije