fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta

Dolar ojačao prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima ove sedmice ojačao prema korpi valuta, čime se odmakao od najnižih vrijednosti u dvije i po godine.

Nakon dogovora između Evropske unije (EU) i Velike Britanije o trgovinskim odnosima nakon Brexita, porastao je i kurs funte.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,3 odsto na 90,28 bodova, nakon što je sedmicu ranije zaronio na 89,72 boda, najniže od aprila 2018. godine, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 odsto na 103,50 jena (JPY).

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,45 odsto na 1,2205 USD.

Na valutnim tržištima se trgovalo oprezno zbog strahovanja od širenja novog soja koronavirusa u Britaniji, pregovora u vezi fiskalnih podsticaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i pregovora između EU i Britanije o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

U takvom okruženju dolar je ponešto dobio na vrijednosti u odnosu na korpu valuta, pa se odmakao od najnižih vrijednosti u dvije i po godine.

No, i dalje je na putu gubitka u ovoj godini oko 6,5 odsto, što je njegov najveći godišnji gubitak od 2017.

Ove sedmice, u skraćenom trgovanju zbog božićnih praznika, ojačala je i britanska funta jer su EU i Britanija uspjeli, nakon dugotrajnih pregovora, da postignu dogovor o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Tako se kurs funte u odnosu na američku valutu primaknuo najvišoj vrijednosti u dvije i po godine od 1,3625 USD, no ubrzo je skliznuo na 1,3550 USD.

Vijesti o dogovoru Britanije i EU-a gurnule su u drugi plan prijetnje predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, da neće odobriti paket podsticaja američkoj privredi, vrijedan gotovo 900 milijardi USD i da traži njegove izmjene.

Naime, Kongres je u utorak, nakon višemjesečnih pregovora, prihvatio taj paket podsticaja, pa zakone o tome još samo treba da potpiše Trump.

On je to odbio jer želi da se, između ostalog, pomoć nezaposlenima poveća sa 600 na dvije hiljade USD, stoga se pregovori o podsticajnom paketu, kao i saveznom budžetu, nastavljaju.

Najčitanije