fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta

Dolar ojačao prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta ove sedmice je porasla, jer je nakon vijesti o napretku u razvoju vakcine protiv koronavirusa ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 0,6 odsto na 92,72 boda, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 1,2 odsto na 104,6 JPY.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 odsto na 1,1830 USD.

Nakon što je sedmicu prije oštro pao, na samom početku ove sedmice dolar je znatno ojačao prema japanskoj valuti, jer je porasla sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, nakon što su američki farmaceutski div Pfizer i njemačka biotehnoška kompanije BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 efikasna 90 odsto.

Iako ispitivanja vakcine još nijesu završena i kompanije tek treba da traže odobrenje, Pfizer i BioNTech poručili su da nijesu pronašli razloge koji bi izazvali zabrinutosti u vezi sigurnosti i da će do kraja mjeseca tražiti registraciju.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica na svjetskim berzama, a i sve rizičnije investicije postale su privlačnije.

Stoga su japanski jen i švicarski franak, koji se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, bili pod snažnim pritiskom.

Krajem sedmice njihovi kursevi su nadoknadili dio gubitaka.

Početni entuzijazam u vezi vakcine splasnuo je, a trgovci su u četvrtak i petak više zazirali od rizika nakon što su zvaničnici američke centralne banke Fed i Evropske centralne banke (ECB) saopštili da ekonomski izgledi ostaju neizvjesni.

“Oporavak na tržištima nakon američkih predsjedničkih izbora i vijesti o efikasnoj vakcini, iscrpio se. Ipak, velike su šanse da tržište neće prebrzo ponovo doći u panično raspoloženje”, napisala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Ona je navela i da bi se ekonomski oporavak u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) mogao nastaviti, uprkos snažnom rastu broja zaraženih koronavirusom.

Što se Evrope tiče, njemački ministar zdravstva u petak je saopštio da je prerano reći koliko će novo zatvaranje trajati, dok je francuski premijer poručio da mjere u Francuskoj neće biti ublažene još najmanje dvije sedmice.

„Sve brine kako će izgledati četvrti kvartal, s obzirom na mjere zatvaranja diljem Europe”, napisao je u bilješci klijentima čelnik istraživanja u BDSwiss Groupu, Marshall Gittler.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...