fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi ostalih valuta

Dolar ojačao prema korpi ostalih valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima ove sedmice ojačao prema korpi valuta, jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u ovo nesigurno doba, iako Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prijeti duboka recesija zbog pandemije koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 2,3 odsto na 100,60 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru potonuo tri odsto na 1,0805 USD.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,6 odsto na 108,55 jena (JPY), prenosi Hina.

Posljednjih sedmica kurs dolara izuzetno oscilira zbog širenja koronavirusa u svijetu i velikih ekonomskih šteta usljed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Dolar se smatra sigurnijim utočištem za kapital, iako i američka privreda uranja u recesiju, na šta ukazuju svi posljednji makroekonomski podaci, između ostalih i o rekordno brzom rastu nezaposlenosti.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u martu broj zaposlenih pao za 701 hiljadu, dok su analitičari očekivali pad od samo 100 hiljada, čime je naglo prekinut trend rasta zaposlenosti koji je trajao rekordnih 113 mjeseci.

Investitori, zabrinuti zbog posljedica pandemije koronavirusa, prodaju sve rizičnije investicije i povlače se s tržišta u razvoju, a novac sklanjanju u najlikvidniju svjetsku valutu.

“Strahovi od globalne recesije užasavaju tržišta, a pretpostavljamo da među zemljama tu nema puno razlike. Zbog toga dolaru cijena raste, a mogao bi i dodatno još malo ojačati”, napisali su u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Euro je pod pritiskom zbog neodlučnosti vlasti eurozone oko paketa pomoći za ekonomiju, a zbog nastavka karantina sve su izraženije ekonomske štete izazvane pandemijom koronavirusa.

U petak je firma IHS Markit objavila da je indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni u martu potonuo rekordnih 21,9 bodova u odnosu na februar, spustivši se na 29,7 bodova, najniže od kada je londonska firma počela da prikuplja i obrađuje podatke.

„Pratimo loše ekonomske pokazatelje iz Evrope, Velike Britanije, Italije. Ako želite od toga pobjeći, američki dolar i američke obveznice smatraju se sigurnijima“, rekao je potpredsjednik u firmi Tempus, John Doyle.

Najčitanije