fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema euru

Dolar ojačao prema euru

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice ojačao prema euru, dok je oslabio u odnosu na japansku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 0,15 odsto na 90,13 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,3 odsto na 109,5 jena (JPY).

No, američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, 0,2 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,2165 USD, prenosi Hina.

Kurs dolara i ove sedmice je oscilirao u skladu s trenutnim stavom na tržištu o tome hoće li zbog jačanja inflacionih pritisaka čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) uskoro početi raspravljati o zaoštravanju monetarne politike ili ne.

Kada bi prevladao stav da se zbog snažnog oporavka ekonomije i rasta inflacije to vrijeme bliži, dolar bi ojačao, a kada bi zabrinutosti u vezi sa inflacijom popustile, dolar bi oslabio.

Tako je u četvrtak dolar znatno ojačao, nakon što je Agencija za zapošljavanje (ADP) objavila da je u maju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 978 hiljada, oko 300 hiljada više nego što se očekivalo.

Snažan rast zapošljavanja izazvao je zabrinutosti u vezi sa jačanjem inflacionih pritisaka, što bi moglo navesti Fed na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

To je izazvalo rast prinosa na američke državne obveznice, što je podržalo cijenu dolara.

Međutim, već u petak dolar je izgubio većinu prethodnih dobitaka jer je vladin izvještaj pokazao da je u SAD-u u maju ukupno zaposleno 559 hiljada ljudi, nešto manje od očekivanih 650 hiljada.

„Uprkos solidnom rastu broja zaposlenih, u SAD-u je trenutno oko pet odsto ili 7,6 miliona zaposlenih manje nego prije pandemije koronavirusa. To znači da je pred tržištem rada još dug put oporavka”, rekla je ekonomistkinja u National Bank of Canada, Jocelyn Paquet.

Stoga su popustila strahovanja od pretjeranog jačanja potrošnje i inflacije.

„Podaci o zapošljavanju su pomalo razočaravajući. Loša vijest iz ekonomije je zapravo dobra vijest za Fed-ovu izuzetno labavu monetarnu politiku, koja će i dalje držati dolar na konopcima”, kazao je analitičar u firmi OANDA, Edward Moya.

Posljednji podaci pokazuju da se inflacija kreće oko tri odsto, što je znatno iznad Fed-ove planirane vrijednosti od dva odsto.

Zvaničnici Fed-a neprestano ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da će nastaviti da vode popustljivu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da se bliži vrijeme kada bi trebalo započeti raspravu o smanjenju iznosa za kupovinu državnih obveznica, što bi bio prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...