fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao nakon tri sedmice pada

Dolar ojačao nakon tri sedmice pada

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice porasla, nakon tri sedmice pada, a u fokusu ulagača bila je sjednica čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,5 odsto, na 97,33 boda, pa se odmaknuo od najnižeg nivoa u tri mjeseca.

Pritom je kurs eura prema dolaru oslabio 0,3 odsto, na 1,1255 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je dva odsto, na 107,35 jena (JPY).

Na početku sedmice činilo se da će euro nastaviti da jača u odnosu na američku valutu i četvrtu sedmicu zaredom. U srijedu je, naime, njegov kurs dostigao 1,1422 USD, najviši nivo u tri mjeseca.

Međutim, u drugoj polovini sedmice kurs eura znatno je pao jer su splasnule nade ulagača u brzi oporavak najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica na svjetskim burzama, dok su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

U fokusu ulagača bila je sjednica čelnika Feda. Fed je u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da bi u ovoj godini američka ekonomija moglo pasti 6,5 odsto, a naredne porasti pet odsto.

Na sjednici je poručeno da će ključne kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsjednik Feda Jerome Powell, predstoji dugi put oporavka.

„Fedova poruka da će zadržati kamatne stope stabilne do 2022. navela je ulagače na zaključak da je Fed više zabrinut za tempo oporavka ekonomije nego prije“, kazao je direktor u firmi NovaPoint, Joseph Sroka.

Najčitanije