fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao drugu sedmicu uzastopno

Dolar ojačao drugu sedmicu uzastopno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima prema korpi valuta porastao drugu sedmicu uzastopno, što je posljedica nesigurnosti, zbog čega su ulagači tražili sigurnija utočišta za svoj kapital.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,6 odsto na 100,4 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru skliznuo 0,2 odsto na 1,0820 USD.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,4 odsto na 107,05 jena (JPY), prenosi Hina.

Cijene dionica su na svjetskim berzama zabilježile najveći pad od marta, jer su splasnule nade u brzi oporavak globalne ekonomije od pandemije, pa su ulagači tražili sigurnija utočišta za kapital, kao što je američki dolar.

U fokusu investitora bili su makroekonomski pokazatelji iz najvećih svjetskih privreda.

Njemačka ekonomija u prvom tromjesečju pala je 2,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, najviše od finansijske krize u 2009. godini.

Revidirani podatak statističkog ureda pokazuje i kvartalni pad od 0,1 odsto u četvrtom tromjesečju, što znači da je njemačka privreda u recesiji.

Pad najveće ekonomije eurozone posljedica je zatvaranja trgovina i fabrika u martu u sklopu mjera karantina uvedenih s ciljem suzbijanja širenja epidemije.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u aprilu promet u trgovini na malo potonuo 16,4 odsto u odnosu na mart, najviše od 1992. godine, od kada se vode ti podaci, dok je industrijska proizvodnja potonula rekordnih 11,2 odsto.

Loša situacija u SAD-u nastavljena je i na početku maja, pa je tako broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za dodatnih skoro tri miliona, što znači da je u posljednjih sedam sedmica taj broj porastao za više od 36 miliona.

Zbog svega toga, predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, upozorio je da bi oporavak ekonomije od pandemije mogao potrajati duže nego što se mislilo.

Najčitanije