fbpx

Dolar ojačao

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na valutnim tržištima prošle sedmice znatno porastao, pa je njegova vrijednost u odnosu na korpu valuta dostigla najviši nivo u 19 mjeseci, što je posljedica usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je jedan odsto, na 97,55 bodova, a u jednom trenutku je dostigao i 97,71 bod, najviši nivo od maja prošle godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,6 odsto na 113,35 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Američka valuta je ojačala 0,6 odsto i u odnosu na evropsku pa je cijena eura skliznula na 1,1305 USD.

Najveći sedmični dobitak dolara prema korpi valuta u više od dva mjeseca zahvaljuje se više slabosti ostalih valuta nego snazi američke.

„Dolar nije toliko ojačao koliko su sve ostale najvažnije valute oslabile”, rekao je valutni strateg u fondu BK Asset Management, Boris Schlossberg.

U odnosu na japansku valutu dolar je ojačao zahvaljujući razlici između američkih i japanskih kamatnih stopa, koja će se vjerovatno uskoro i povećati, jer se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) očekuje povećanje kamata.

S druge strane, japanska centralna banka vjerovatno će još neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku, s obzirom da je objavljeno da je u trećem tromjesečju japanska privreda pala 2,5 odsto na godišnjem nivou, najviše u posljednje četiri godine.

Euro je bio pod pritiskom jer je Evropska centralna banka (ECB) snizila procjene ekonomskog rasta u eurozoni i stope inflacije.

Korekcije su minimalne, ali ukazuju na zabrinutost zbog usporavanja rasta u ekonomiji eurozone, kao i oprez ECB-a s obzirom da privodi kraju izdašne podsticaje privredi u sklopu programa kupovine obveznica.

Nakon redovne sjednice, ECB je u četvrtak poručila da se završava njen program kupovine obveznica, ali i da će nastaviti da podstiče privredu eurozone.

ECB je saopštila i da neće žuriti s dodatnim zaoštravanjem monetarne politike, s obzirom na usporavanje ekonomskog rasta, prijetnju trgovinskog rata, neizvjesnost u vezi Bregzita i napetosti oko budžeta u Italiji.

Iz ECB-a su naveli da će ključne kamatne stope zadržati na postojećim rekordno niskim vrijednostima barem do kraja ljeta naredne godine.

U prilog euru nije išao ni podatak o usporavanju rasta aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru u decembru na najniže nivoe u četiri godine.

Uz to, poslovne aktivnosti u Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji eurozone, u decembru su neočekivano smanjene.

“Euru naprosto nedostaje domaći katalizator koji bi podstakao izrazitiji oporavak”, smatraju analitičari u banci ING.

Dolaru je pomoglo i to što su euro i funta bili izloženi pritiscima na slabljenje, pri čemu je funtu pritisnula obnovljena zabrinutost u vezi Bregzita.

Analitičari smatraju da će novi pokretač dolaru biti sjednica američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) sredinom sedmice, kad se očekuje povećanje kamatnih stopa i nove smjernice u vezi tempa njihova podizanja u narednoj godini.

Većina analitičara očekuje da će Fed još jednom, već četvrti put ove godine, povećati ključne kamatne stope za 0,25 procentna poena.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije