fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar blago pao nakon dvije sedmice rasta

Dolar blago pao nakon dvije sedmice rasta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prema korpi valuta blago pao, nakon dvije sedmice rasta, u opreznoj trgovini jer ulagače zabrinjava nastavak širenja koronavirusa u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,2 odsto na 97,42 boda.

Kurs eura je prema dolaru porastao 0,4 odsto na 1,1220 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,3 odsto na 107,2 jena (JPY).

Posljednjih dana na valutnim tržištima vlada oprez zbog daljeg rasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu, pa su splasnule nade u brzi oporavak svjetske ekonomije od koronakrize.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao procjene pada svjetske privrede u ovoj godini s prethodnih tri na 4,9 odsto.

Iz MMF-a su poručili da će razvijene ekonomije biti posebno jako pogođene, pa je tako procjenu pada američke privrede u ovoj godini povećao za više od dva procentna poena, na osam odsto.

Ništa bolja situacija nije ni u ekonomiji eurozone.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, poručila je da je najgori dio ekonomske krize vjerojatno završen, ali da će oporavak biti neujednačen i nepotpun.

Podršku euru pružio je, međutim, zapisnik sa sjednice ECB-a, na kojoj je početkom mjeseca usvojena odluka o produženju kriznog programa kupovine obveznica do sredine naredne godine i o podizanju njegove vrijednosti za 600 milijardi EUR, na ukupno 1,35 biliona EUR.

ECB time želi da pomogne članicama eurozone u finansiranju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Oprezne izjave u zapisniku ECB-a upućuju ipak na zaključak da centralna monetarna institucija eurozone od naredne godine vjerovatno više neće produžavati programe kupovine obveznica i reinvestiranja, što bi moglo podržati euro.

Ulagači s pažnjom prate i pregovore o programu oporavka Evropske unije (EU) od koronakrize, vrijednom 750 milijardi EUR.

Program je predložila Evropska komisija (EK), a “koplja se lome” najviše oko toga hoće li novac biti isplaćen članicama u obliku bespovratne pomoći ili povoljnih kredita.

Najčitanije