fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDogovoriti najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje u KAP-u

Dogovoriti najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje u KAP-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda i Uniprom, kada je u pitanju Kombinat aluminijuma, treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje, radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene energije koja se definiše kao minimalna do juna naredne godine, saopšteno je iz Vlade.

Vlada se na sjednici u četvrtak upoznala sa Informacijom o situaciji u vezi sa ugovornim odnosima između EPCG i Uniprom KAP, koju je usmeno podnio premijer Zdravko Krivokapić, i u vezi sa tim donijela određene zaključke.

“Vlada je usvojila usmenu informaciju Ministarstva kapitalnih investicija za nastavak pregovora između EPCG i Uniproma koji treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje Uniproma, što je praksa drugih sličnih kombinata u Evropi, radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene energije koja se definiše kao minimalna do juna naredne godine”, navodi se u saopštenju.

Jedan od zaključaka je i da bi, u cilju društveno odgovornog djelovanja, a što je praksa drugih privatnih preduzeća u Crnoj Gori, vlasnik trebalo da obezbijedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje.

“Vlada poziva nadležne institucije da preispitaju privatizaciju KAP-a i konvertovanje državne imovine”, navod se u zaključcima.

Vlada je usvojila i Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, u kojoj je dat pregled dosadašnjih aktivnosti i otvorenih pitanja, sa predloženim rješenjima.

„Cilj projekta je prilagođavanje rada postrojenja Termoelektrane (TE) Pljevlja zahtjevima evropskog i domaćeg zakonodavstva kada su u pitanju industrijske emisije za postrojenja kao što je TE, odnosno osposobljavanje TE da nastavi svoj rad u narednih 15 godina uz zadovoljenje ekoloških standarda“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja nije samo od vitalne važnosti za kompaniju već i za čitavu ekonomiju države.

Kroz taj projekat produžio bi se radni vijek same TE, čije učešće u energetskom bilansu Crne Gore ima veliki značaj.

„Radom TE se ostvaruje značajna proizvodnja električne energije, što potvrđuje činjenica da njena proizvodnja predstavlja udio od 35 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije u Crnoj Gori za prvih deset mjeseci u ovoj godini, kao i oko 42 odsto u ukupnoj potrošnji električne energije za isti period“, navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i predlog amandmana na Predlog izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima.

Ovim amandmanom predlaže se povlačenje predloga za pokretanje postupka likvidacije društava podnijetih protiv onih preduzeća koja su propustila da u propisanom roku usklade organizaciju sa ovim Zakonom uz registraciju promjena u Centralnom registru privrednih subjekata, odnosno obustava već pokrenutih postupaka sudske likvidacije po tim predlozima.

“Ovakvim rješenjem eliminišu se posljedice prekomjerne i neadekvatne sankcije propisane Zakonom protiv onih subjekata koji usljed objektivnih prepreka izazvanih pandemijom koronavirusa nijesu uspjeli da usvoje odluke od značaja za usklađivanje sa zakonom”, objasnili su iz Vlade.

Na taj način štite se osnovni principi ekonomskog uređenja i sprječava ograničenje slobode preduzetništva, u javnom interesu i u skladu sa Ustavom.

Vlada je usvojila i Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori do 2025. godine sa Akcionim planom za narednu, kojim se namjerava povećati broj digitalnih nomada koji borave u Crnoj Gori i prepoznatljivost države kao atraktivne destinacije za digitalne nomade, jačajući ekonomsku aktivnost u zemlji, najprije kroz podsticanje stranih investicija i pratećom promocijom crnogorskog turizma.

Programom se definišu strateški prioriteti i ciljevi kod uvođenja viza za digitalne nomade, uslovi za definisanje njihovog statusa, aktivnosti i analize kako bi se ocijenio ekonomski i društveni potencijal, indikatori uspjeha i izvori finansiranja.

Za realizaciju aktivnosti iz Akcionog plana za narednu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 110 hiljada EUR.

Vlada je usvojila i Informaciju o aktivnostima realizacije Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore za treći kvartal ove godine.

U Informaciji se navodi da je Vlada 14. oktobra prihvatila predlog za kandidovanje projekta izgradnje hotela Liko Soho Bar, po kondo modelu poslovanja, na listu razvojnih projekata u oblasti turizma, koja sadrži 16 projekata, od čega se 11 realizuje u sjevernoj regiji.

Radi se o ukupnim ulaganjima u visini 472 miliona EUR, kapaciteta više od 2,8 hiljada smještajnih jedinica, sa mogućnošću za otvaranje 2,15 hiljada novih radnih mjesta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije