fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDogovoreno formiranje ekspertskog tima

Dogovoreno formiranje ekspertskog tima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Formiranje ekspertskog tima od sedam članova, čije će zaduženje biti da u narednih mjesec pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane Buk Bijela, dogovoreno je na sastanku predstavnika resornih ministarstava Crne Gore i Republike Srpske.

Povodom izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela, a na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Danila Mrdaka, u sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju održan je sastanak sa ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenkom Golić i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske, Lukom Petrovićem sa saradnicima.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je da su učesnici sastanka izrazili dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja.

Na sastanku je dogovoreno formiranje ekspertskog tima od sedam članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane Buk Bijela, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste.

“Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo”, kazao je Mrdak.

Golić je saopštila da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja, jer jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom može se doći do rješenja.

“U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele”, rekla je Golić.

Ona je dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči nakon sagledavanja kompletne dokumentacije i obići zajedno teren.

Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske ustupio je na uvid tehničku dokumentaciju crnogorskoj delegaciji i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja na rješavanju pitanja Buk Bijele.

“Raduje me činjenica što ćemo bilateralno rješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate”, kazao je direktor MH ERS, Luka Petrović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije