fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodatnih 200 hiljada EUR za podršku razvoju IT industrije

Dodatnih 200 hiljada EUR za podršku razvoju IT industrije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja obezbijedilo je dodatna sredstva u iznosu od 200 hiljada EUR kao podršku ICT Cortexu za segment internacionalizacije, realizacije edukativnih programa, kao i mentorskih usluga koje će pomoći održivost tog klastera.

Iz Ministarstva su podsjetili da je krajem prošle godine potpisan i Ugovor o sufinansiranju trogodišnjeg programa ICT klastera, vrijedan više od million EUR, u kojem sa jednakim iznosima za realizaciju učestvuje taj Vladin resor i IT kompanije, članice ICT Cortexa.

„Ovaj novi ciklus podrške odnosi se upravo na ove segmente koji predstavljaju komplementarne aktivnosti tekućem ugovoru“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da će ova podrška doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da IT sektor postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažan sektor koji će kreirati vodeće izvozne proizvode.

„Pored toga, dodatno će jačati globalno povezivanje klastera, programske aktivnosti na jačanju edukativnih programa značajnih za unapređenje digitalnih vještina, ali i osnažiti tim klastera da razmišlja dugoročno u pravcu samoodrživosti“, dodao je Milatović.

Izvršni direktor ICT Cortexa, Tarik Zaimović, izrazio je zahvalnost na podršci koju Ministarstvo u kontinuitetu pruža sektoru ICT Cortexu i kompletnoj IT industriji.

„Ova dodatna sredstva će nam značajno pomoći da ubrzamo rad na svim našim kapitalnim projektima, a čiji je cilj stručno osposobljavanje mladih, studenata, srednjoškolaca i profesora“, rekao je Zaimović.

On je dodao da će internacionalizacija pomoći povezivanju crnogorskih stakeholdera i IT kompanija, koji su ključni za inovacioni ekosistem, sa međunarodnim partnerima, organizacijama i IT kompanijama.

Na taj način će se nadograditi znanje i dovesti novi projekti i partneri u Crnu Goru.

ICT Cortex je Ministarstvu uputio i poziv da postane Prijatelj udruženja, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom, ističući da će se na ovaj način ostvariti snažnija saradnja i partnerski odnos tog Vladinog resora i klastera, te da će Ministarstvo imati priliku da se upozna i neposredno sa implementacijom aktivnosti klastera.

U proteklom periodu, Ministarstvo je dodatno ojačalo programsko usmjerenje implementacije Strategije pametne specijalizacije (S3) kroz usvajanje Operativnog programa za period od prošle do 2024. godine, kojim je ostvarena sinergijski efekat sa politikom klastera, fokusirajući se na set novih aktivnosti koje efikasno povezuju ovu politiku sa S3.

„U tom smislu, poseban fokus je na jačanju aktivnosti ICT klastera, u cilju povećanja produktivnosti i konkurentnosti domaćih preduzeća i preduzetnika povezivanjem u klastere, kao i jačanja saradnje mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa naučnoistraživačkim organizacijama“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije