fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodatna pogodnost za korisnike Mastercard beskontaktnog plaćanja

Dodatna pogodnost za korisnike Mastercard beskontaktnog plaćanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici Mastercard i Maestro kartica u Crnoj Gori će od petka moći da obavljaju plaćanja u iznosu do 25 EUR bez unošenja PIN koda.

Iz Mastercarda je saopšteno da se taj veliki korak naprijed u razvoju crnogorskog platnog tržišta dešava u šestoj godini od kada je prva Mastercard beskontaktna transakcija u Crnoj Gori obavljena.

“Potrošači i trgovci su prihvatili ova jednostavna, brza i sigurna plaćanja tako da je trenutno 84 odsto svih kartica beskontaktno, a beskontakne transakcije čine 60 odsto od ukupnog broja svih kartičnih plaćanja”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, prosječna vrijednost transakcije premašila je trenutni CVM limit, koji iznosi 42 prema 15 EUR, što ne samo da znači da je novi CVM limit od 25 EUR u većoj mjeri usklađen sa realnim finansijskim potrebama potrošača, već i dodatno potvrđuje spremnost tržišta na takav korak.

“Trenutni limit je među najnižima u Evropi. Viši limiti postoje ne samo u zemljama Zapadne Evrope, već i u zemljama centralne i istočne Evrope”, dodaje se u saopštenju.

Mastercard beskontaktna plaćanja sigurna su za korišćenje, baš kao što je to i slučaj sa standardnim karticama. Kartice imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja.

“Tokom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice i taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija”, rekli su iz Mastercarda.

Beskontaktne transakcije mogu se, kako se dodaje, obaviti samo na registrovanim POS terminalima, što osigurava da korisnik i njegova banka mogu da prate svaku transakciju čime je mogućnost potencijalnih zloupotreba svedena na minimum.

Generalna direktorica za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, Jelena Ristić, kazala je da popularnost beskontaktne tehnologije nije samo dokaz da su crnogorski potrošači otvoreni za inovacije.

“To je takođe naša propusnica u svijet potpunog digitalnih plaćanja. Povećanje limita za beskontaktna plaćanja bez unošenja PIN koda na 25 EUR učiniće da beskontaktna plaćanja postanu još praktičnija i češće korišćena platna opcija među građanima, čime se u široj slici ubrzava evolucija ka digitalizaciji. Mi vjerujemo da je crnogorsko tržište dovoljno zrelo i spremno za ovu promjenu”, zaključila je Ristić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije