fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDobri poslovni rezultati podržali indekse

Dobri poslovni rezultati podržali indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u srijedu su porasli, zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima niza američkih kompanija, ali je trgovanje bilo suzdržano zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i blokade dijela američkih državnih službi.

Dow Jones je ojačao 0,7 odsto na 24.5757 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto na 2.638 bodova, a Nasdaq 0,08 odsto na 7.025 bodova, prenosi SEEbiz.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijena od 8,5 odsto, bila dionica IBM-a, nakon što je taj tehnološki div objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate za posljednje prošlogodišnje tromjesečje.

Iz istog razloga snažno su, oko pet odsto, skočile i cijene dionica Procter & Gamblea, Comcasta te United Technologiesa.

Dosad je oko 15 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto tromjesečje, pri čemu ih je 77,6 odsto nadmašilo očekivanja analitičara.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće 14,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. To znači da je rast zarada usporen, s obzirom da su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 odsto.

Ulagači su oprezni zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, na šta ukazuje niz makroekonomskih podataka. Zbog toga je početkom sedmie Međunarodni monetarni fond smanjio procjene rasta u ovoj i idućoj godini.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što Bijela kuća i Kongres ne uspijevaju da postignu kompromis po pitanju finansiranja savezne vlade, pa se nastavlja blokada dijela državnih službi, što bi moglo naštetiti rastu američke ekonomije u prvom kvartalu.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je u srijedu zamijenilo 6,8 milijardi USD, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

Na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,85 odsto na 6.842 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 odsto na 11.071 bod, a pariski CAC 0,15 odsto na 4.840 bodova.

Najčitanije