fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobri ekonomski podaci podstakli indekse

Dobri ekonomski podaci podstakli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri ekonomski pokazatelji i nadanja u novi paket podsticajnih mjera.

Dow Jones je ojačao 1,2 odsto na 27.781 bod, S&P 500 je porastao 0,83 odsto na 3.363 boda, a Nasdaq 0,74 odsto na 11.167 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast tih indeksa podstakli su solidni ekonomski pokazatelji.

Agencija za zapošljavanje (ADP) objavila je da je u septembru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao gotovo 750 hiljada, više nego što su analitičari očekivali.

Objavljeno je, takođe, da je prodaja postojećih kuća snažno porasla u avgustu, što je podržalo teze da potrošnja, a time i cijela ekonomija nastavljaju da se oporavljaju od koronakrize.

Pozitivno su na tržište uticale i vijesti o nastavku pregovora između ministra finansija Stevena Mnuchina i Nancy Pelosi, predsjednice Predstavničkog doma Kongresa, o novom paketu fiskalnih podsticaja, vrijednom oko 2,2 biliona USD.

Berzanski indeksi izgubili su dio dobitaka nakon što je vođa većine u Senatu Mitch McConnell upozorio da su stavovi dvije strane o paketu podsticaja i dalje vrlo udaljeni.

Indeksi su rastom u srijedu ublažili gubitke zabilježene u septembru. Tako je S&P 500 na mjesečnom nivou gubio 3,9 odsto, Dow Jones 2,3 odsto, a Nasdaq 5,2 odsto.
To je prvi mjesec od marta u kojemu su berzanski indeksi pali. Ipak, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke drugi kvartal zaredom.

Naime, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od marta, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže nivoe u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne nivoe, ali od tada su oštro pali, najviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 odsto na 5.866 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 odsto na 12.760 bodova, a pariski CAC 0,59 odsto na 4.803 boda.

Najčitanije