fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobili otkaze pa potpisali nove ugovore

Dobili otkaze pa potpisali nove ugovore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Kombinatu aluminijuma u stečaju u protekla dva mjeseca oko 200 radnika je dobilo otkaz, a nakon jednog dana boravka na evidenciji Biroa rada sa njima je potpisan novi ugovor o privremenim i povremenim poslovima, saznaju Vijesti.

Taj list piše da su, zbog raskida ugovora o radu sa stečajnom upravom i tog jednog dana na birou, ovi radnici ispunili uslove da dobiju otpremnine iz državnog budžeta prema socijalnom programu od prije osam godina.

Otpremnine iznose od 12 do 18 hiljada EUR u zavisnosti od godina staža, a ukupni trošak za državu za ovih 200 radnika je oko tri miliona EUR. Međutim, to ne mora biti konačna brojka jer ima još radnika koji bi mogli ostvariti ovo pravo.

Zbog čega radnici dobijaju otkaz ugovora o radu pa zatim po drugom osnovu započinju novi angažman, Vijesti nijesu mogli da dobiju odgovor ni u Unipromu, koji upravlja Kombinatom aluminijuma po ugovoru sa stečajnom upravom, ni u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Jedan od mogućih razloga je konačno rješenje Vrhovnog suda od 16. marta ove godine kojim je riješen spor između Uniproma i stečajne uprave. Ovom presudom je odbijen zahtjev Uniproma za revizijom ranije donijetih presuda Privrednog i Apelacionog suda u korist stečajne uprave.

Formalni razlog je što pravnica Uniproma koja je podnijela nije imala završen pravosudni ispit, što je zakonska obaveza za pravnog zastupnika koji podnosi reviziju Vrhovnom sudu. Uniprom je tražio reviziju ranijih presuda, kako bi se imovinski sporovi i troškovi rješili na teret stečajne uprave.

Odbacivanje revizije postale su pravosnažne presude kojima je utvrđeno da je KAP u stečaju ispunio sve svoje ugovorne obaveze prema Unipromu.

Prema ovim presudama Uniprom postoje vlasnik
imovine KAP-a u stečaju u zatečenom stanju. Ovakvim regulisanjem imovinskih odnosa i sticanjem prava na upis imovine na Uniprom, prestaje da važi ranije zaključen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između stečajne uprave i Uniproma jer se on upravo odnosio na to da Uniprom koristi imovinu i radnike KAP-a u stečaju do okončanja spora.

Prestankom važenja ovog ugovora stiču se uslovi da Uniprom otpočne sa preuzimanjem radnika u dogovoru sa stečajnom upravom. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti ti dogovori su počeli odmah nakon saznanja o odluci Vrhovnog suda. Bilo je moguće da Uniprom direktno preuzme radnike od KAP-a u stečaju, ali u tom slučaju ne bi imali pravo na otpremnine iz državnog budžeta.

Vijesti pišu da je prećutno “dogovoreno” da radnici prvo dobiju otkaz pa da ponovo budu angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, kako im “ne bi propala otpremnina”.

Raskid radnog odnosa da bi iskoristili pravo na otprimninu prvo je, prema informacijama Vijesti, iskoristila grupa menadžera a zatim se to raščulo i kod radnika.

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima može da traje najviše 120 dana, nakon toga Uniprom ih može angažovati kao svoje radnike neposredno ili preko agencija za zapošljavanje.

Sagovornik Vijesti upoznat sa ovom problematikom kazao je da Vladin socijalni program predviđa da oni radnici koji dobiju otpremnine ne mogu nakon toga imati ugovor o radu kod vlasnika Kombinata aluminijuma.

On je naveo da radnici koji na ovaj način traže raskid ugovora a zatim i otpremninu od države mnogo rizikuju, osim ako nemaju unaprijed napravljen dogovor da se njihov radni odnos formalno vodi na neku drugu firmu. Navodi da iako je ova situacija u korist radnika, ona proizvodi višemilionsku štetu za državu.

Smisao socijalnog programa bio je da se nakon bankrota kompanije 2014. godine pomogne radnicima koji kao tehnološki višak ostaju bez posla, ali sada ovi radnici ostaju da rade samo formalno kroz drugačije ugovore.

Tokom 2019. i 2020. godine ukupno 52 radnika su raskinula ugovor i iskoristila pravo na otpremnine što je državu koštalo skoro 800 hiljada EUR. To pokazuje i da je vrlo iznenađujuće da sada u roku od dva mjeseca 200 radnika “dobije otkaz”, i to u periodu kada se cijena aluminijuma na međunarodnoj berzi nalazi na rekordnim iznosima između 2,4 hiljade USD i 2,5 hiljada USD po toni i kada je proizvodnja ovog metala vrlo profitabilna.

Situacija u KAP-u bila je u žiži javnosti početkom marta kada je vlasnik Uniproma Veselin Pejović, tokom rasprave na skupštinskoj Komisiji za kontrolu privatizacija, najavio da će da otpusti svih 600 radnika. Nakon toga je na inicijativu ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića održan niz sastanaka kao i posjeta fabrici.

Predstavnicima ministarstva tada je saopšteno da je cilj ove kompanije otvaranje novih pogona, unapređenje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta.

Zbog toga su, prema informacijama Vijesti, u Ministarstvu bili iznenađeni kada su počeli dobijati informacije o masovnim otkazima u Kombinatu, što nije bilo u skladu sa obećanjima menadžmenta i predstavljenim planovima kompanije.

Iz stečajne uprave i menadžmenta kompanije, Ministarstvu je navodno saopšteno da je osnovni razlog napuštanja ovolikog broja radnika strah od neizvijesne budućnosti proizvodnje u KAP-u.

Zbog sumnji u vezi sa ovim otkazima Ministarstvo je zatražilo kontrole od Inspekcije rada, ali su im oni odgovorili da nisu nadležni za kompanije u stečaju.

Stečaj u kompaniji ne može biti okončan dok se ne rješe imovinski sporovi i dok traju sudski sporovi. Rješenjem Vrhovnog suda ispunjen je prvi uslov, i prema informacijama Vijesti do septembra će sva imovina biti uknjižena na Uniprom. Sudski sporovi i međunarodne arbitraže mogle bi potrajati još i nekoliko godina, ali to više neće imati uticaja na rad kombinata pod Unipromom.

Sagovornik Vijesti među radnicima KAP-a kazao je da oni samo žele iskoristiti situaciju i dobiti otpremninu prije nego što Uniprom zvanično preuzme kombinat jer onda više ne bi imali pravo na nju.

“Osam godina radimo bez godišnjeg odmora. Nije nam uplaćivan beneficirani radni staž 15 godina. Radimo u jako teškim uslovima i ovu otpremninu smatramo kao naknadu za sve to”, kazao je sagovornik Vijesti.

On je naveo da, i pored stavke iz socijalnog programa da onaj ko uzme otpremninu ne može nastaviti da radi, imaju obećanje uprave da niko neće ostati bez posla i da će svi koji žele imati ugovore o radu kada im istekne ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

Najčitanije