fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo subote da se potpiše ugovor ili isključenje sa prenosnog sistema

Do subote da se potpiše ugovor ili isključenje sa prenosnog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) će, ukoliko se ugovor o snabdijevanju Kombinata aluminijuma (KAP) strujom za narednu godinu ne potpiše do subote, fabrici izdati nalog da do 31. decembra u ponoć u potpunosti obustavi preuzimanje električne energije iz prenosnog sistema.

„Budući da ste nas predmetnim dopisom obavijestili da postoji mogućnost da budete spriječeni da izvršite navedenu obavezu, molimo vas da, ukoliko se to desi, vaše operativno osoblje pošalje hitnu depešu dežurnom operateru prenosnog sistema – dispečeru, sa zahtjevom za isključenje zatvorenog distributivnog sistema (ZDS) Uniprom KAP sa prenosnog sistema“, navodi se u dopisu CGES-a Unipromu.

U tom slučaju, ZDS Uniprom KAP će biti privremeno isključen sa prenosnog sistema obavljanjem potrebnih manipulacija u trafostanici Podgorica 2.

„Ukoliko dođe do ovakvog razvoja situacije, vjerujemo da ste svjesni potpune odgovornosti za tehnološki proces vaše fabrike i da ćete preduzeti sve neophodne mjere kako bi se zaustavljanje istog izvršilo na bezbjedan način“, naveli su iz CGES-a.

U cilju očuvanja bezbjednosti radnika, životne sredine i sopstvenih postrojenja, iz CGES-a su Unipromu skrenuli pažnju na mišljenje koje su dobili od Uprave za inspekcijske poslove.

Iz CGES-a su podsjetili da su na sastanku održanom sredinom decembra sa predstavnicima kompanije ALIND, Nebojšom Dožićem i Draganom Kujovićem, kao i dopisom Uniproma, obaviješteni da je dat nalog zaposlenima da pristupe planskom isključenju ćelija i da će, ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije biti isključene do 31. decembra.

„S tim u vezi, obavještavamo vas da su naši sistemi za nadzor prethodnih dana zabilježili redukciju snage u skladu sa dostavljenim voznim redom“, dodaje se u saopštenju.

Iz CGES-a su poručil da Uniprom ni u jednom od pomenutih modela isključenja ćelija KAP-a nema pravo na obeštećenje od CGES-a po osnovu troška ili eventualne štete, povezano ili proisteklo isključenjem.

Oni su naveli da su ih iz Uniproma obavjestili da će se njihovo preuzimanje električne energije svesti na oko dva do tri megavat sata po satu (MWh/h), koliko je potrebno za snabdijevanje korisnika u ZDS Uniprom – KAP.

„Stoga je, u cilju obezbjeđenja njihovog napajanja, uz zaključenje ugovora o snabdijevanju, nužno blagovremeno usaglasiti i potpisati ugovor o korišćenju prenosnog sistema za potrebe preuzimanja električne energije za narednu godinu, čiji smo ažurirani nacrt proslijedili 17. decembra“, dodali su iz CGES-a.

Iz CGES-a su Unipromu poručili da ih, ukoliko dođe do postizanja sporazuma po pitanju obezbjeđenja električne energije, čemu se u toj elektroenergetskoj kompaniji nadaju, o tome odmah obavijesti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

USSCG: Saopštenje MPNI zabrinjavajuće i za osudu

Podgorica, (MINA) – Saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) da je granski štrajk...