fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo porasta broja putovanja proći će dosta vremena

Do porasta broja putovanja proći će dosta vremena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore, Orhan Hodžić, smatra da će, zbog negativnog uticaja pandemije koronavirusa na turizam, proći dosta vremena do normalizacije putovanja i pripreme aranžmana za prodaju.

On je u intervjuu za Dnevne novine ukazao da je podrška Vlade, u vidu tri paketa pomoći privredi, nedovoljna za opstanak turističkih radnika, jer pokriva samo minimalni dio zarade.

Prema njegovim riječima, to nije jedini i osnovni trošak za rad turističke agencije.

Hodžić smatra i da je granica sa Srbijom kasno otvorena, te da turisti iz regiona nijesu dovoljni kako bi se pohvalili odličnim rezultatima.

“I u Crnoj Gori, ali i u svijetu, trenutna situacija u turizmu je katastrofalna. Nikada se niko nije nadao da se moglo dogoditi ovo što se dogodilo. Ni u najgorim mislima. Mnogo vremena će proći da se posljedice saniraju i stanje normalizuje”, ocijenio je Hodžić.

Na pitanje da li je i u kojoj mjeri otvaranje granica i jednostavniji ulazak u zemlju poboljšao stanje u turizmu. Hodžić je rekao da je činjenica da je imalo uticaja na podsticanje turista da biraju Crnu Goru kao destinaciju odmora, ali je to nedovoljno za ono što se očekivalo i što bi poslovanje svih struktura u turizmu dovelo u bilo koju mjeru ekonomske isplativosti rada.

“Imali smo odlične preduslove, bili prva corona free država u Evropi, ali to nije dugo trajalo. Granicu sa Srbijom, čiji su nam građani tradicionalno najbrojniji turisti, jako kasno smo otvorili”, naveo je Hodžić.

Turisti iz regiona, kako smatra, nijesu dovoljni da bi se mogli pohvaliti odličnim rezultatima. Oni su u velikom broju posjećivali Hrvatsku i Albaniju, koja je ove godine bila hit destinacija regiona.

“Epidemiološka situacija koja se svakodnevno mijenja, a uz to se mijenjaju i uslovi ulaska turista, ne daje sigurnost turistima iz Evrope da mogu po povratku sa odmora u svoju zemlju ući bez karantina ili samoizolacije” kazao je Hodžić.

To, kako je ocijenio, utiče i na njihova radna mjesta, jer luksuz da idu van granica svoje zemlje može ugroziti njihov ponovni povratak na posao, zbog potencijalnih otkaza kojima poslodavci prijete.

“Već ugroženoj i izgubljenoj turističkoj godini, postsezona može pomoći tako što će hotelijeri i drugi učesnici u turističkom lancu koji su bili otvoreni, umanjiti nastali finansijski gubitak. Ništa se ne može procijeniti, s obzirom da je zbog sve gore epidemiološke situacije moguć preokret”, rekao je Hodžić.

Na pitanje kakvo je stanje sa turističkim agencijama i da li je podrška Vlade kroz tri paketa pomoći uspjela i u kojoj mjeri da spase turističke radnike Hodžić je kazao da je stanje konfuzno, veoma ekonomski nerentabilno.

“Ono što sam više puta navodio je da ugrožava naše buduće poslovanje. Vlasnici agencija su prinuđeni da zbog opstanka otpuštaju zaposlene, ulaze sa što manjim rizicima kod pripreme aranžmana, smanjuju troškove i u drugim sferama poslovanja”, smatra Hodžić.

Prema njegovim riječima Vlada je pomogla u granicama mogućnosti, ali je to nedovoljno.

“Pomoć mnogima bila je u vidu pokrivanja minimalne zarade, što nije jedini i osnovni trošak za rad ili rentabilnost rada turističke agencije. Za dobijanje najavljenih kredita, mnogi nemaju uslova. Dosta vremena će proći do normalizacije putovanja i pripreme aranžmana za prodaju, a kako opstati bez prihoda? Teško. Zalihe se troše ili su svedene do minimuma”, naveo je Hodžić.

Na pitanje u kojoj mjeri je opalo interesovanje za putovanjima i da li se građani, uprkos epidemiji koronavirusa, interesuju za odlazak vani i u koje zemlje Hodžić je rekao da je interesovanje opalo, septembar je mjesec kada su završeni odmori i kada se građani vraćaju redovnim životnim aktivnostima.

“Ovo nije period kada se očekuje da će naši građani putovati u turističke svrhe vani. Zbog trenutno povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, ponovo smo u samom vrhu oboljelih na 100 hiljada stanovnika u Evropi. To je dokaz da nas mnoge zemlje ne primaju”, ocijenio je Hodžić.

Što se tiče najava za povratak mnogih avio-kompanija Hodžić je rekao da avio-kompanije koje njegova kompanija Oki Air zastupa, a to su italijanska Alitalia, poljski Lot i hrvatski Croatia Airlines, još nijesu uspostavile letove prema Podgorici i pitanje je kada će.

“Mnogih drugih kompanija nema. Međunarodno udruženje avio-prevoznika (IATA) zvanično je uputila apel spasa mnogim zemljama da otvaraju granice, jer će avio preuzeća, u protivnom, bankrotirati”, naveo je Hodžić.

Što se tiče prodaje karata, on je dodao da je ona na nivou od oko deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Nema dovoljno kompanija koje lete ka Crnoj Gori i smanjen je broj letova. Na primjer, Turkish Airlines je u istom period prošle godine imao 14 sedmičnih letova, danas samo pet”, precizirao je Hodžić.

On je kazao da, uzimajući u obzir da nema uslova za ulazak u većinu zemalja, izuzetak pojedinima, sve upućuje da je situacija najteža do sada u ovoj branši.

Hodžić je rekao da su agencije uglavnom prodavale hotelske kapacitete po Crnoj Gori.

“Pohvalio bih naše hotelijere koji su na sve načine približili našim građanima uslove da mogu ljetovati u svojoj domovini. Mnogi su ovo ljeto iskoristili da još bolje dožive bogatstva kojima naša država raspolaže”, zaključio je Hodžić.

Najčitanije