fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDizel od ponedjeljka jeftiniji za dva centa

Dizel od ponedjeljka jeftiniji za dva centa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene goriva od ponedjeljka bi konačno, nakon 14 poskupljenja od početka godine, trebalo da budu niže.

Prema kalkulacijama od petka eurodizel i lož ulje će najvjerovatnije pojeftiniti po dva centa, dok bi cijene dvije vrste benzina ostale na istom, pišu Vijesti.

Tako da će nova cijena eurodizela od ponedjeljka najvjerovatnije biti 1,32 EUR, a lož ulja 1,29 EUR. Cijena eurosupera 98 bi ostala na 1,5 EUR, a eurosupera 95 na 1,46 EUR.

U odnosu na prije dvije sedmice kada je rađeno prethodno usaglašavanje cijena naftnih derivata, desilo se nekoliko međunarodnih događaja koji su uticali na blagi pad cijena sirove nafta.

Nakon što je Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) donijela odluku da vrlo postepeno povećava proizvodnju, reagovao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joseph Biden, koji je tražio da se proizvodnja hitno i značajno poveća kako bi se rashladilo ugrijano tržište naftnih derivata i rekordne cijene.

Nakon toga je tržište reagovalo blagim padom cijena očekujući da će OPEC povećati proizvodnju.

Međutim, OPEC je u četvrtak, prije svih Saudijska Arabija, odbio taj zahtjev navodeći da će tek u decembru imati rast proiozvodnje i to ne onaj koji je Biden tražio, već samo djelimično za još oko 200 hiljada barela dnevno. To je uticalo na blagi rast cijena sirove nafte u petak, ali su one ostale niže u odnosu na dane nakon Bidenovog pisma.

OPEC je svoj stav da postepeno povećavaju proizvodnju obrazložio time da još nije izvjestan oporavak ekonomije usljed pandemije, kao i da ne žele da rizikuju da povećaju proizvodnju, a da se desi novo usporavanje ekonomije kao prije godinu i po kada je barel koštao jedan USD. Cijena na međunarodnim tržištima u petak je bila oko 81 USD za barel.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije