fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDijeliće jednokratnu pomoć autorima muzike

Dijeliće jednokratnu pomoć autorima muzike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija za zaštitu prava autora muzike u Crnoj Gori (PAM CG) osnovala je Fond solidarnosti od deset hiljada EUR, iz kojeg će autorima muzike biti isplaćena jednokratna bespovratna pomoć.

Maksimalni iznos pomoći je 300 EUR po zahtjevu.

„PAM CG je, u cilju doprinosa lakšem pravazilaženju trenutnih okolnosti, po treći put od pojave koronavirusa u Crnoj Gori osnovao Fond solidarnosti iz kojeg će biti isplaćena jednokratna bespovratna pomoć autorima muzike“, navodi se u saopštenju.

Zahtjevi sa obrazloženjem potrebe za dodjelu finansijske podrške mogu se dostavljati do 2. aprila, isključivo elektronskim putem na e-mail: [email protected], a odluka o njima biće donesena najkasnije do 7. aprila.

Iz PAM CG su objasnili da zahtjeve mogu dostavljati članovi te asocijacije, koji nemaju redovna mjesečna primanja ili su zbog trenutne situacije ostali bez njih.

Zahtjevi će, kako je saopšteno, biti tretirani kao poslovna tajna. Kriterijumi koji će se uzimati u obzir prilikom odlučivanja o visini pomoći su intezitet ugroženosti i dosadašnja aktivnost autora.

Iz PAM CG su podsjetili da trenutna epidemiološka situacija ostavlja negativne posljedice na status muzičkih autora, kojima su zbog prestanka rada ugostiteljskih objekata, otkazivanja koncerata, muzičkih festivala i drugih manifesticija, značajno smanjeni prihodi.

„PAM CG će u narednim mjesecima, ukoliko se stanje ne poboljša, preduzeti iste ili slične aktivnosti kako bi kao društveno odgovorna organizacija pomogao muzičkim autorima da ostanu kreativni i u vanrednim okolnostima“, navodi se u saopštenju.

Stručna služba PAM CG preduzela je i određene aktivnosti na poslovima obrade podataka za raspodjelu autorskih honorara kako bi bili isplaćeni ranije.

„Zato će se isplata tantijema za prošlu godinu, realizovati u maju, što će svakako uticati na ublažavanje posljedica trenutne krize“, rekli su iz PAM CG.

Oni su, po ugledu na autorska društva iz regiona i šire, pozvali RTV emitere u Crnoj Gori da u svojim programskim šemama imaju veću zastupljenost domaćih autora muzike kako bi crnogorskim autorima bili isplaćeni veći autorski honorari.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...