fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalne vještine preduslov savremene javne uprave

Digitalne vještine preduslov savremene javne uprave

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rad u javnoj upravi koja teži da bude savremena, podrazumijeva visok stepen digitalnih vještina, dok je konstantno ulaganje u obrazovanje javnih službenika jedini pravi put, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, kazala da je misija tog resora efikasna i agilna javna uprava, koja na inovativan način kreira i razvija optimizovane procese i usluge usmjerene ka potrebama građana.

„To je moguće samo ako radimo na razvoju znanja i vještina naših zaposlenih. Digitalne vještine su se pokazale neophodnim za gotovo sva zanimanja i radne pozicije, od rutinskih do kompleksnih. Rad u javnoj upravi koja teži da bude savremena podrazumijeva visok stepen digitalnih vještina, na čemu nam predstoji intenzivan rad“, saopštila je Banović.

Ona je kazala da su, tokom priprema za izradu Strategije digitalne transformacije, u Ministarstvu koristili brojna istraživanja iz javnog, privatnog i NVO sektora, ali sproveli i nove analize na temu razvijenosti digitalnih vještina svih građana.

„Više njih se slaže u jednom: blizu dvije petine građana, sto čini 40 odsto stanovništva, ne posjeduje dovoljan nivo digitalnih vještina za korišćenje interneta. Takvi podaci govore da moramo raditi na osnaživanju svih društvenih grupa, ali i koristiti prednosti tehnologije kako bi omogućili dalji razvoj vještina svih građana“, rekla je Banović.

Ona je dodala da je u cilju razvoja digitanih vještina planirano formiranje Digitalne akademije, po uzoru na razvijene zemlje kao što su Sjedinjenje Američke Države (SAD) i Velika Britanija.

Banović je navela da su potrebe za proizvodima ICT kompanija velike i da eksponencijalno rastu, što utiče pozitivno na razvoj te privredne grane.

„Međutim, kao ograničenje svugdje u svijetu pojavljuje se nedostatak stručnjaka. Procjena je da evropska ICT industrija ima potrebu za oko milion stručnjaka iz te oblasti. Postoje i procjene koje je dala naša ICT zajednica i koje kažu da crnogorska ICT industrije ima potrebu trenutno za oko 500 stručnjaka“, rekla je Banović.

Ona smatra da je jedan od načina prevazilaženja tog izazova otvaranje Crne Gore prema digitalnim nomadima i ICT preduzetnicima.

„Takvi modeli su poznati i funkcionalni u svijetu i radimo na preuzimanju najboljih praksi u tom segmentu kroz Program privlačenja digitalnih nomada i preduzeća iz ICT sektora“, kazala je Banović.

Ona je poručila da bi za podizanje stepena digitalne pismenosti potrebno angažovati sve raspoložive snage, ormalne i neformalne.

„Formalno obrazovanje je stub društva i u tom dijelu je važno da se obrazovni programi konstantno prilagođavaju potrebama privrede. Ipak, znamo da je sistem formalnog obrazovanja dosta rigidan, ali imamo veoma lijepe inicijative, pa čak i rezultate na tom polju. Obrazovne institucije i nastavnici moraju da igraju ključnu ulogu u razvoju digitalnih vještina, počev od najranijih uzrasta. Svi treba da nastave da usmjeravaju svoje programe i aktivnosti u pravcu razvijanja naprednih digitalnih vještina“, saopštila je Banović.

Koordinator za digitalni rad i osnaživanje projekta KODE, Atif Bashani, kazao je da su institucije u Kosovu, koje su odgovorne za digitalni razvoj društva u cjelini, prepoznale snagu koju društvo ima.

„To je mlada je i talentovana populacija koja brzo uči i inovira. Ovu snagu je u poslednjoj deceniji dokazao veliki broj novih kompanija koje su osnovali mladi preduzetnici, kompanije koje su uglavnom fokusirane na pružanje profesionalnih usluga u IT oblasti, poput programskih jezika, projektovanja i održavanja mrežnih sistema za velike kompanije u svjetskom tržištu. Vrlo realan pokazatelj i dokaz za to je činjenica da su najtraženije i najbolje plaćene profesije na Kosovu u sektoru informacionih tehnologija“, rekao je Bashani.

Prema njegovim riječima, za unapređenje tog stanja, vladine institucije i privatni sektor su pokrenuli opsežne trendove obuke u oblasti IT usluga.

„Inicijativa je opsežna, ne zato što je sinhronizovana, već zato što je nastala kao rezultat stvarne potrebe koja daje rezultate u kosovskom društvu. Činjenica je da je danas Kosovo razvilo elektronske sisteme u javnom sektoru koji su značajno poboljšali javne usluge u nekoliko oblasti“, naveo je Bashani.
Ukazao je da je najbolji primjer za to veoma uspješan elektronski sistem za upravljanje vakcinacijom protiv koronavirusa, kao i sistem za izdavanje ličnih dokumenata koji je sveo na minimum upotrebu papira i trajanje procedura za izdavanje dokumenata.

„Javna uprava konstantno razvija elektronske servise sa kojima uspješno komunicira sa građanima nudeći elektronske usluge za imovinu, poreske obaveze i druge veoma potrebne usluge za društvo. Poreska uprava Kosova i Carina Kosova su uspješni primjeri koji se ističu kvalitetom elektronskih usluga“, kazao je Bashani.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...