fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalna transformacija velika šansa malih zemalja

Digitalna transformacija velika šansa malih zemalja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pandemija je u velikoj mjeri promijenila način života i postala svojevrsni katalizator digitalne transformacije, koja nije privilegija samo velikih i bogatih, već i velika šansa malih zemalja, ocijenjeno je na online panel-diskusiji Digitalno transformisano sjutra.

Osnivač i generalni direktor Čikoma, Vladan Tabaš, rekao je da se godinama o digitalnoj transformaciji više pričalo, nego što se ona živjela.

„Stvarali smo digitalnu infrastrukturu, ali je nijesmo koristili u punom kapacitetu. Razvijali smo servise koje su koristili samo oni koji jasno vide digitalnu budućnost. Da li je trebalo da nam se desi korona da shvatimo da je naš najbolji i najbrži put u budućnost Digitalna Crna Gora“, pitao je Tabaš.

On je na panel-diskusiji, koja je organizovana u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori 2020, kazao da se mora nastaviti digitalna sadašnjost koja se sada živi, podići stepen digitalnih vještina na više i ozbiljnije nivoe i mijenjati sopstvena svijest o potrebi za digitalnom transformacijom društva u cjelini.

„Digitalna transformacija nije privilegija samo velikih i bogatih, već i velika šansa malih zemalja. Ona ne može pomoći da prevaziđemo ekonomski i društveni jaz, ali njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje”, rekao je Tabaš, prenosi PR Centar.

On smatra da je digitalna ekonomija kao jedan od puteva ka digitalnoj transformaciji istovremeno i njen ishod i šansa.

“Nažalost, trebalo je da nam se desi pandemija pa da to shvatimo“, dodao je Tabaš.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, kazao je da su aktuelna dešavanja sa pandemijom novog koronavirusa iz korjena promijenila uobičajeno funkcionisanje.

„Pandemija je uticala i na ovaj naš događaj, kada nas je premjestila u online zonu, pa smo sada na ovaj način dostupni značajno većem broju pratilaca. Takođe, upravo je potvrdila važnost i aktuelnost izabrane teme danas u svijetu, ne samo u Crnoj Gori. Pandemija nas je bukvalno ‘gurnula’ u digitalnu transformaciju i tako odagnala i posljednju dileme, ako je uopšte bilo, da li nas čeka digitalno transformisano sjutra“, rekao je Nikolić.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić, kazao je da je trenutna kriza mnogima dokazala da se može funkcionisati brže i efikasnije, a da to istovremeno bude i jednostavnije i komfornije nego što su svi navikli.

„Moramo pokušati da ovu situaciju iskoristimo kao akcelerator razvoja crnogorskog digitalnog ekosistema koji će nas i kao zajednicu i kao pojednice učiniti konkurentnijim i uspješnijim“, saopštio je Srzentić.

Predstavnica Ministarstva finansija, Bojana Bajić, ocijenila je da je period pandemije Covid-19, koja ne poznaje granice zemalja širom svijeta, dodatno naglasio potrebe građana i privrede u vanrednim uslovima, ukazao na primjenu tehnologije u službi zaštite javnog zdravlja i ubzao proces digitalne transformacije.

„Taj proces je vidljiv u korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija u finansijama, zdravstvu, obrazovanju, trgovini i mnogim drugim sferama života i rada ovih dana, a što je rezultat ciljeva i napora Vlade u prethodnom periodu na unapređenju dostupnosti usluga“, navela je Bajić.

Prema njenim riječima, mehanizam koordinacije procesa digitalne transformacije koja obuhvata ljude, strategiju, međusobnu saradnju, tehnologiju, sa posebnim osvrtom na održivost i finansiranje aktivnosti obuhvaćenih tim procesom biće, kako smatra, u fokusu razvoja Crne Gore koja teži napretku kvaliteta života njenih građana.

Generalni direktor Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave, Dušan Polović, kazao je da će ubrzanom razvoju digitalizacije i digitalnoj trasnformaciji u Crnoj Gori doprinijeti izgradnja snažne digitalne infrastrukture i dostizanje visokog nivoa informacione bezbjednosti, kojima je Vlada posvećena kroz brojne aktivnosti, a čijim će se rezultatima brzo svjedočiti u Crnoj Gori.

„Uvođenje savremenih informatičkih rješenja za elektronsku upravu, u smislu pružanja elektronskih usluga građanima i privredi, kroz upotrebu nacionalnih portala i sistema za identifikaciju i administrativno plaćanje, razmjenu podataka između organa omogućiće modernu servisno orjentisanu javnu upravu“, smatra Polović.

Sekretarka Odbora udruženja za informacione i komunikacione tehnologije Privredne komore (PKCG), Nada Rakočević, kazala je da digitalno transformisano sjutra neminovno dolazi.

“Da bi to bilo naše bolje sjutra, neophodno je sinergijski i strateški pristupiti definisanju i realizaciji aktivnosti koje su pred nama. Ulaganje i oslanjanje na kapacitete domaćeg IT sektora, digitalno osviješćeni lideri i informatički pismeno društvo, garant su uspješne digitalne transformacije, što će doprinijeti podizanju konkurentnosti digitalne ekonomije i privrednom rastu Crne Gore“, rekla je Rakočević.

Ona je dodala da će PKCG, u saradnji sa svojim članicama, i dalje biti pouzdan i konstruktivan partner donosiocima razvojnih politika u podizanju konkurentnosti digitalne ekonomije i privrednom rastu Crne Gore.

CIO u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB), Ivan Vučinić, saopštio je da je pandemija u velikoj mjeri promijenila način života i postala svojevrsni katalizator digitalne transformacije, a usluge „online“ trgovine, kao i mnogi drugi elektronski servisi doživljavaju eksponencijalni rast u novonastaloj situaciji.

„Banke su omogućile da građani uplaćuju donacije, plaćaju režije, naručuju namirnice i pribor za školu od kuće, i da na taj način zadovolje osnovne potrebe, a ipak ostanu doma. Kompanije moraju iskoračiti i pružiti svoje usluge u digitalnom svijetu i to više nije stvar izbora“, naveo je Vučinić.

Rukovodilac Odjeljenja za projekte i digitalizaciju u Crnogorskoj komercijalnoj banci, Saša Šćekić, kazao je da je digitalno bankarstvo postalo potreba, da raste broj korisnika e-Banking usluga i elektronskih transakcija i da je primarna komunikacija online.

„Banke su klijentima omogućile da koriste digitalne servise za plaćanje računa i upravljanje finansijama na bezbjedan i udoban način – uz niz dodatnih povoljnosti u periodu pandemije. Ovo će dodatno ubrzati inovacije, migriranje standardnih usluga na digitalne kanale i transformaciju filijala u savjetodavne funkcije“, objasnio je Šćekić.

Direktor Sektora za poslovne korisnike u Crnogorskom Telekomu, Predrag Perković, rekao je da je situacija sa koronavirusom pokazala da od stepena digitalne transformacije kompanije zavisi njena sposobnost da u vanrednim okolnostima zadrži kontinuitet u poslovanju.

„Uvjeren sam da ubuduće kompanije nećemo procjenjivati na osnovu njihove stope rasta koliko na osnovu parametara njihove održivosti i kontinuiteta poslovanja. A povezanost je preduslov tog kontinuiteta i digitalizacije, zbog čega je naša uloga kao telekomunikacionog lidera ključna“, poručio je Perković.

Najčitanije