fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalizacija najbolji alat

Digitalizacija najbolji alat

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalizacija je najbolji alat za restrukturiranje crnogorske privrede, čemu Vlada poklanja značajnu pažnju, saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

“Digitalizacija je najprikladniji i najbolji alat za restrukturiranje privrede, a svakako da tome naše kolege iz Ministarstva poklanjaju značajnu pažnju. Iz ugla digitalizacije društva kojim se bavimo, apsolutno smo svjesni da su to dva komplementarna procesa”, rekla je Pribilović Dnevnim novinama.

Ona smatra da je koronavirus podstakao svijet da bude bolji i solidarniji, građane da mijenjaju ustaljene navike, a javnu upravu da reaguje brzo i bude inovativna. Svi zaposleni u javnoj upravi su, prema njenim riječima, dali doprinos i pokazali da je to servis građana.

„Po modelu svi za jednog, jedan za sve, čini mi se da smo na svim nivoima i u svim oblastima pomjerili lične granice. Udružila se struka iz javnog i privatnog sektora u svim oblastima i pokazalo se da ovako udružena Crna Gora može mnogo“, rekla je Pribilović.

Ona je dodala da je posebno ponosna što su građani odgovorno, savjesno i disciplinovano odnosili prema mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), ali i prihvatili poziv Ministarstva da obaveze koje imaju pred javnom upravom završavaju elektronski, putem maila i elektronskih usluga.

„Podaci pokazaju da imamo rast korišćenja usluga na portalu eUprave od oko 20 odsto. Takođe, podaci kojima raspolažemo u Ministarstvu govore da je broj elektronskih zahtjeva putem e-maila, za one usluge koje nijesu na portalu eUprave, povećan oko 25 odsto“, kazala je Pribilović.

Ona je saopštila da je koronavirus uticao da u javnoj upravi prihvate nove načine komunikacije i da sa šalterskog pređu na elektronski način rada. Digitalizacija je u koronakrizi dobila upotrebnu vrijednost i kod onih kojima su bliži tradicionalni načini komunikacije i rada.

„Mnogi procesi se sada odvijaju u potpunosti elektronski u svim oblastima. Ministarstvo je i prije krize ponudilo građanima da prijave za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima podnose elektronskim putem. Ministarstvo pravde već treću godinu zaredom omogućava podnošenje zahtjeva za izvod iz kaznene i prekršajne evidencije putem portala eUprave. Kada govorimo o potrebama privrede podnošenje poreskih prijava, takođe, se odvija elektronski, carinski sistem je digitalizovan, pa se izdavanje i praćenje carinskih deklaracija odvija elektronski“, kazala je Pribilović.

Ona je navela da je kriza potvrdila da su prethodno realizovane aktivnosti na polju digitalizacije stvorile kvalitetan i održiv okvir, kako u normativnom, tako i u infrastrukturnom i aplikativnom smislu. Potvrdilo se da u javnoj upravi postoje kvalitetni i upotrebljivi elektronski servisi, iako ih građani u pethodnom periodu nijesu prepoznali kao korisne i važne.

„Očekujem da će nakon popuštanja mjera i građani prepoznati benefite koje nudi digitalizacija i zadržati naviku da elektronski ostvaruju prava i obaveze, a da ćemo mi u javnoj upravi kroz projekte koje planiramo odgovoriti njihovim potrebama“, saopštila je Pribilović.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...