fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDesetine miliona EUR za uvoz voće i povrća

Desetine miliona EUR za uvoz voće i povrća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je u prvih sedam mjeseci ove godine uvezla hrane za 257 miliona EUR, što je nešto više nego u uporednom periodu prošle godine, kada je ta cifra bila 231 miliona EUR.

Uvoz hrane je u prvih sedam mjeseci ove godine bio je nešto niži nego u istom periodu 2019. godine, kada je iznosio 266 miliona EUR, pišu Vijesti.

Uvoz hrane veći je od cijelog crnogorskog izvoza za 22 miliona EUR.

Crna Gora, prema podacima Monstata, i dalje desetine miliona EUR troši na hranu koju bi sama mogla da proizvede. To je najvidljivije kod povrća i voća, kojeg je uvezeno za 30 miliona EUR, mliječnih proizvoda za 27 miliona, a jaja i meda za 1,1 milion EUR u prvih sedam mjeseci ove godine.

Paradajza, po čijoj je proizvodnji su nekada bili poznati Zeta i Grbalj, uvezeno je za 2,8 miliona EUR. Paradajz je uvezen iz čak 13 država, najviše iz Albanije, Srbije, Turske, Sjeverne Makedonije i Italije.

Krompira za jelo je uvezeno za 1,15 miliona EUR iz čak 17 država, iako su klimatske prilike na sjeveru Crne Gore idealne za uzgoj tog povrća.

U ovom periodu je Ministarstvo poljoprivrede vanrednim mjerama skladištenja pomoglo domaćim proizvođačima krompira, koji svoje viškove nijesu imali kome da prodaju. Najviše krompira je uvezeno iz Holandije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Belgije i Grčke.

Ukupno je povrća uvezeno za 12 miliona EUR, najviše iz Srbije, Albanije, Holandije, Turske, Italije, Sjeverne Makedonije, Španije i Grčke. Jedan od apsurdnih uvoza je uvoz pasulja iz Kirgizije za 286 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije