fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDepoziti u bankama 3,55 milijardi EUR

Depoziti u bankama 3,55 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stanovništvo, privreda i Vlada na kraju novembra su u crnogorskim bankama imali deponovana sredstva vrijedna 3,55 milijardi EUR, što je novi rekordni nivo još od 2003. godine, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG).

Istovremeno, sva kreditna zaduženja iznosila su 3,09 milijardi EUR što znači da su čak 450 miliona bila manja od sredstava koja se čuvaju u bankama, prenose Dnevne novine.

Iz CBCG su podsjetili da je iz monetarne statistike u isključene Atlas i Invest banka Montenegro, kada su u njima pokrenuti stečajni postupci. Samim tim, izvještaji ne sadrže podatke o nevraćenim kreditima, odnosno preostalim depozitima kod te dvije finansijske kompanije.

U domaćim bankama na kraju novembra crnogorski državljani su imali 1,31 milijardu EUR, što predstavlja rast od devet miliona u poređenju s prethodnim mjesecom. Depoziti stranaca su dostigli 467,51 milion i prvi put rastu nakon tri mjeseca.

Sredstva samih finansijskih kompanija ukupno su iznosila 38,93 miliona, lokalna i državna vlada imala je “pod ključem” 268,27 miliona, a privreda nešto više od 1,1 milijardu EUR.

Među organima Vlade, centrala je bila najštedljivija sa deponovana 179,33 miliona EUR, opštine su čuvale 83,1 milion, a socijalni fondovi 5,83 miliona EUR.

Na računima banaka strane firme imaju 277,9 miliona EUR, a strane finansijske institucije 14,76 milona i ta stavka prvi put ima zabilježen rast na mjesečnom nivou još od aprila ove godine.

Nijesu zanemarljiva ni sredstva nevladinih i drugih neprofitnih organizacija. Naime, one sa sjedištem u Crnoj Gori imaju deponovano 58,86 miliona EUR, a strane još 3,5 miliona.

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...