fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDemagoške mjere koje nemaju namjeru da pomognu građanima

Demagoške mjere koje nemaju namjeru da pomognu građanima

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, prekršio je više važećih zakonskih propisa i donio set mjera, bez namjere da stvarno i konkretno pomogne građanima i preduzetnicima u periodu krize izazvane pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz hercegnovskog Opštinskog odbora DPS-a su kazali da to potvrđuje zaključak objavljen danas na zvaničnom sajtu Opštine.

“O pravoj namjeri gospodina Katića sudiće građani. Kao najjači odbornički klub, u najvišem zakonodavnom tijelu u Opštini, moramo voditi računa o poštovanju zakona. Zato zahtjevamo hitno zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi raspravili realne i održive mjere podrške”, navodi se u saopštenju OO DPS-a.

Oni su pitali zašto se koalicija na vlasti u Herceg Novom opredijelila da krši zakon i pokuša da izbjegne sjednicu Skupštine.

“Zato što bi se na sjednici u potpunosti ogolile činjenice poput enormnih isplata varijabilnog dijela zarade kao načina nagrađivanja političkih poslušnika, isplaćenih prekovremenih sati, isplaćenih naknada raznim fantomskim komisijama, neznanja i nestručnosti koji vladaju u redovima posvađane koalicije”, rekli su iz DPS-a.

Iz DPS-a su kazali da ih nimalo ne čudi što Katić, znajući šta je sve do sada radio, uz pomoć novoimenovanog, građanima nepoznatog i očigledno veoma povučenog i ćutljivog predsjednika Skupštine, više od tri mjeseca izbjegava zakazivanje sjednice Skupštine.

“I laičkim osvrtom na takozvane mjere podrške vidi se da ne postoji stvarna namjera da se na realan i održiv način pomognu građani i preduzetnici. Tokom tri godine vlasti neznavena i posvađana koalicija više puta je povećala porez na nekretnine, pravdajući svoju odluku potrebom ekonomskog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Iz DPS su rekli da o razvoju Herceg Novog najbolje govori podatak da je ta Opština na 18 mjestu od 23 u Crnoj Gori.

“Iza nas su samo Šavnik, Andrijevica, Petnjica i Gusinje”, dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da neznavena i posvađana koalicija i dalje drži turističku taksu od jednog EUR.

“Nestadoše finansijske rezerve Turističke organizacija i Parking servisa? Više niko i ne zna čime se uopšte bavi Agencija za izgradnju? Hoće li predloženje smanjenje visokih komunalnih taksi “samo dok zvanično traje epidemija” zaista pomoći ugostiteljima i ostalim privrednicima”, pitali su iz DPS-a.

Kada se ogole te mjere jasno je, kako smatraju, da vlast svoje neznanje i neodgovornost pokušava da prebaci na Vladu.

“Tražite odlaganje obaveza prema državnom budžetu za sve zaposlene koje ste vi zaposlili, i ne brinete kako će država isplatiti one koji kvalitetno i stručno rade u zdravstvu, školstvu, vojsci ili policiji. Zbog neracionalnog i rasipničkog ponašanja prekoračili ste zakonom utvrđenu mjeru dozvoljenog zaduženja Opštine, i sada tražite od Vlade da izmjeni Zakon da bi ste se dodatno zadužili. A ko će vraćati te dugove”, pitali su iz DPS-a.

U DPS-u smatraju da su građani prepoznali ozbiljnost i pouzdanost mjera koje su donijeli Vlada i Nacionalno koordionaciono tijelo (NKT).

“Te mjere prepoznate su u regionu i Evropi. Sigurni smo da će građani Herceg Novog prepoznati pravo lice vaših mjera – mjera bez mjere i namjere”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije