fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDelegacija Vlade na Digitalnom samitu u Beogradu

Delegacija Vlade na Digitalnom samitu u Beogradu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalni samit Zapadnog Balkana, na kojem učestvuje crnogorska delegacija, koju predvodi ministarka javne uprave Suzana Pribilović, počinje sjutra u Beogradu.

Na dvodnevnom samitu će učestvovati i ministri ekonomije i prosvjete, Dragica Sekulić i Damir Šehović.

Iz Ministarstva javne uprave saopšteno je da će samit otvoriti predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Gabriel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije, Houlin Zhao.

„Održavanje Digitalnog samita inicirano je višegodišnjim akcionim planom za regionalnu ekonomsku saradnju u okviru Berlinskog procesa, inicijative čiji je cilj unaprjeđenje regionalne saradnje, a prvi takav skup održan je prošle godine u Skoplju“, navodi se u saopštenju.

U okviru Digitalnog samita u Beogradu biće organizovan ministarski panel, na kojem će ministri razgovarati o putu Zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Pribilović će na Samitu govoriti u okviru panela Digitalna ekonomija i društvo, dok će Šehović govoriti na panelu Digitalne vještine na temu Reforma školstva za digitalnu budućnost.

Tokom Drugog digitalnog samita biće potpisan Sporazum između vlada Crne Gore i Srbije o uzajamnom priznavanju usluga certifikovanja za elektronske transakcije, koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja, koje se pružaju u Srbiji.

Na Samitu će ministri resornih ministarstava Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisati Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana. Sporazume će potpisati Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo ekonomije.

Tokom Samita biće organizovane brojne diskusije, okrugli stolovi i sastanci na temu digitalizacije i regionalne saradnje, a četiri glavna panela su na temu: Digitalne vještine, Povjerenje i bezbjednost, Mreže i usluge digitalnog okruženja, Digitalna ekonomije i društvo.

Samit će okupiti oko tri hiljade učesnika iz 30 ekonomija Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta.

Najčitanije