fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDeficit za devet mjeseci smanjen na 1,4 odsto BDP-a

Deficit za devet mjeseci smanjen na 1,4 odsto BDP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi budžeta Crne Gore od januara do kraja septembra veći su od planiranih, a za devet mjeseci je deficit budžeta smanjen na 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i iznosi 64,7 miliona EUR.

Iz Ministarstva su kazali da je deficit budžeta manji 108,6 miliona EUR ili 62,7 odsto od planiranog.

“Devetomjesečni deficit je manji 268,2 miliona EUR ili 80,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ocijenili da je naplata prihoda, koja je iznad planirane za devet mjeseci, pokazatelj uspješnosti ljetnje turstičke sezone, kao i unaprijeđene poreske discipline usljed sprovođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa.

“Trend dobre naplate prihoda i realizacije izdataka u iznosu nižem od planiranog kod gotovo svih kategorija, nastavljen je i u septembru. Prihodi za taj mjesec od 172,2 miliona EUR veći su i od ostvarenih u septembru 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma”, kazali su iz Ministarstva.

U septembru je, kako se dodaje, zabilježen blagi deficit budžeta od samo 0,1 odsto BDP-a, što je prvenstveno rezultat isplate kamata na euroobveznice iz 2019. godine u iznosu od 12,7 miliona EUR.

“Kada se isključe troškovi kamata, u posmatranom mjesecu je ostvaren primarni suficit u iznosu od 7,7 miliona EUR”, dodaje se u saopštenju.

Prihodi budžeta su u prvih devet mjeseci iznosili 1,34 milijarde EUR ili 29 odsto BDP-a, što je u odnosu na uporedni period prošle godine 178,6 miliona EUR ili 15,3 odsto više, dok je u odnosu na plan više 7,1 milion EUR ili 0,5 odsto.

“Najveći rast u odnosu na planirane prihode, kao i u odnosu na isti period prethodne godine, zabilježen je kod prihoda po osnovu PDV-a u iznosu od 38,7 miliona EUR ili 8,5 odsto, odnosno 104,7 miliona EUR ili 26,9 odsto, što je najbolji indikator oporavka ekonomske aktivnosti nakon zabilježenog pada od preko 15 odsto u prošloj godini”, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, implementacija elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa je doprinijela ostvarenom dobrom rezultatu po osnovu naplate ove kategorije.

“Uprkos činjenici da još nijesu usvojena predložena zakonska rješenja koja su predviđala povećanje akciza na pojedine akcizne proizvode, a koja su u skupštinskoj proceduri od sredine maja, prihodi od akciza nastavljaju da bilježe rast u odnosu na planirane i to 5,3 miliona EUR ili tri odsto. U poređenju sa istim periodom prošle godine, naplata akciza je veća 28,9 miliona EUR ili 18,9 odsto”, navodi se u saopštenju.

Značajan rast u odnosu na prethodnu godinu zablježen je i kod kategorije ostali prihodi u iznosu od 16,4 miliona EUR ili 54,1 odsto kao posljedica uplate dobiti ostvarene u prošloj godini od privrednih društava u većinskom vlasništvu države. U odnosu na plan, ova kategorija je manja 12,1 milion EUR ili 20,6 odsto kao rezultat činjenice da se prilikom planiranja uzima procjena finansijskih rezultata privrednih društava, a uplate su shodno njihovim konačnim finansijskim iskazima.

“Prihodi od poreza na dohodak niži su u odnosu na plan u iznosu od 15,5 miliona EUR ili 15,3 odsto, kao rezultat planiranih, a nerealizovanih efekata izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica zbog neusvojenog Predloga zakona o poreskoj administraciji, kojim je trebalo da budu stvorene pretpostavke za ubiranje prihoda po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, a koji je u skupštinskoj proceduri od sredine maja. U odnosu na isti period prethodne godine, prihodi od poreza na dohodak su veći 3,1 milion EUR ili 3,8 odsto”, precizirali su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta u septembru ove godine iznosili su 172,2 miliona EUR, što je 29,7 miliona EUR ili 20,8 odsto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na plan 1,9 miliona EUR ili 1,1 odsto. Ostvarena naplata u septembru je i iznad septembra 2019. godine 6,3 miliona EUR ili 3,8 odsto.

Izdaci budžeta u prvih devet mjeseci iznosili su 1,4 milijarde EUR ili 30,4 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 101,5 miliona EUR ili 6,7 odsto. U odnosu na isti prošlogodišnji period, izdaci budžeta manji su 89,6 miliona EUR ili šest odsto.

Manje ostvarenje u odnosu na planirane zabilježeno je, kako se dodaje, kod gotovo svih kategorija izdataka.

“U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 611,5 miliona EUR i manji su 36,2 miliona EUR ili 5,6 odsto u odnosu na planirane. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, tekući izdaci su na istom nivou kao i za devet mjeseci prošle godine”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da su kapitalni izdaci realizovani u iznosu od 107,8 miliona EUR, što je 55,6 miliona EUR ili 34 odsto manje od planiranih, dok su u odnosu na izvršenje u istom periodu prošle godine manji 41 milion EUR ili 27,6 odsto.

“Ostvarenje kapitalnih izdataka u najvećoj mjeri opredjeljuje realizacija koja zavisi od dinamike izvođenja radova, a očekuje se da bude značajno poboljšana u predstojećem periodu, posebno imajući u vidu rokove za završetak izgradnje prioritetne dionice autoputa”, dodaje se u saopštenju.

U odnosu na prethodnu godinu, veće ostvarenje izdataka zabilježeno je kod bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u iznosu od 30 miliona EUR ili 8,1 odsto usljed povećanja zarada u sektorima zdravstva i prosvjete, kao i različitog tretmana fonda bruto zarada Univerziteta Crne Gore tokom prošle godine u odnosu na period privremenog finansiranja tokom ove godine.

“Veće ostvarenje izdataka zabilježeno je i kod otplate obaveza iz prethodnog perioda kao rezultat prinudne naplate po osnovu duga Montenegro Airlinesa prema Aerodromima Crne Gore, kao i kod otplate garancija usljed izvršenih obaveza po osnovu aktivirane garancije po kreditu kineske Exim banke, za brodove Crnogorske i Barske plovidbe”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije