fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDeficit budžeta za dva mjeseca 90,2 miliona EUR

Deficit budžeta za dva mjeseca 90,2 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta za prva dva mjeseca ove godine iznosio je 90,2 miliona EUR ili 1,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 71,3 miliona manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da nepovoljna epidemiološka situacija u zemlji i u prva dva ovogodišnja mjeseca nastavlja da diktira trendove u dinamici kretanja budžetskih prihoda i rashoda.

„U poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, koji je karakterisao snažan rast ekonomske aktivnosti kao nastavak pozitivnih kretanja makroekonomskih indikatora u 2019, očekivan je pad budžetskih prihoda u ovom periodu, kao posljedica obavljanja privredne aktivnosti u uslovima pandemije”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prva dva mjeseca.

Prema podacima iz izvještaja, prihodi budžeta su u prva dva mjeseca ove godine iznosili 194,2 miliona EUR ili 4,2 odsto procijenjenog BDP-a, što je 3,3 miliona manje u odnosu na planirane.

„U poređenju sa istim periodom prošle godine, prihodi su manji 20 miliona, usljed ograničene ekonomske aktivnosti kao rezultat sprovođenja mjera za suzbijanje negativnih efekata pandemije virusa COVID-19 na privredu i građane“, objasnili su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da kategorije porez na dodatu vrijednost (PDV) i akcize bilježe pad u odnosu na isti prošlogodišnji period u iznosu od 7,9 miliona odnosno 3,4 miliona.

„Naplata prihoda po osnovu PDV-a ostvarena je iznad plana 1,5 miliona, dok je od akciza veća 2,5 miliona“, precizirali su iz Ministarstva.

Najveći rast od 800 hiljada EUR ili 18,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježen je kod kategorije naknada, kao rezultat naplate prihoda koji se ostvaruju po osnovu implementacije Programa ekonomskog državljanstva.

„Takođe, naplata ove kategorije prihoda ostvarena je iznad planirane 1,7 miliona ili 47,9 odsto“, dodaje se u dokumentu.

Iz Ministarstva su podsjetili da se, s obzirom da zakon o budžetu nije donijet do kraja prošle godne, pristupilo privremenom finansiranju, u skladu sa kojim je utvrđen plan izdataka za januar i februar. Privremenim finansiranjem se potrošačkim jedinicama mjesečno odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

Izdaci budžeta su za prva dva mjeseca ove godine iznosili 284,4 miliona EUR ili 6,1 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 74,6 miliona.

Izdaci su u odnosu na isti prošlogodišnji period veći 10,1 milion.

„Zabilježeno odstupanje izdataka posljedica je toga što se prilikom utvrđivanja plana pošlo od pretpostavke stvaranja neophodne fiskalne rezerve za potrebe finansiranja mjera i aktivnosti u uslovima neizvjesnosti u periodu pandemije“, rekli su iz Ministarstva.

Posmatrajući strukturu, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 114,1 milion i manji su 27,8 miliona u odnosu na planirane.

„Nižu realizaciju u odnosu na planirane opredjeljuje niže ostvarenje gotovo svih kategorija tekućih izdataka, a prvenstveno rashoda za usluge u iznosu od 11,9 miliona“, navodi se u dokumentu.

Tekući izdaci su, u odnosu na uporedni period, manji 1,9 miliona.

Kapitalni izdaci su realizovani u iznosu od 16,2 miliona EUR, što je 15,3 miliona manje od planiranih, dok su u odnosu na realizaciju u istom prošogodišnjem periodu veći 3,1 milion.

U odnosu na uporedni period, najveće odstupanje zabilježeno je kod kategorije rezerve u iznosu od 21,6 miliona, prvenstveno usljed izdvajanja sredstava za kupovinu aviona nove nacionalne avio kompanije ToMontenegro, ali i nastavka sprovođenja pomoći privredi i građanima kroz pakete mjera podrške, pri čemu se najveći dio odnosi na subvencije zarada zaposlenih.

„Rast u odnosu na uporedni period bilježi i kategorija bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 7,7 miliona, prevashodno usljed povećanja fonda bruto zarada u sektorima zdravstva i prosvjete“, zaključuje se u dokumentu.

Najčitanije