fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDeficit budžeta za 11 mjeseci prošle godine 110,9 miliona EUR

Deficit budžeta za 11 mjeseci prošle godine 110,9 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta je za prvih 11 mjeseci prošle godine iznosio 110,9 miliona EUR ili 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 78,9 miliona EUR manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Deficit budžeta je u periodu od januara do novembra prošle godine bio veći u odnosu na isti period 2018. godine 13,1 milion EUR, odnosno 13,4 odsto.

“Zabilježen je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 101,2 miliona EUR ili 2,1 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih 11 mjeseci prošle godine.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do novembra prošle godine iznosili 1,64 milijarde EUR ili 34,1 odsto BDP-a, što je u odnosu na plan i isti prošlogodišnji period više 1,3 miliona, odnosno 81 milion EUR.

“Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) veća 72,5 miliona EUR, doprinosa 17 miliona EUR i akciza 13,5 miliona EUR”, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je veća naplata prihoda rezultat pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i pojačanog inspekcijskog nadzora.

Prema podacima iz izvještaja, izdaci budžeta su u periodu od januara do novembra iznosili 1,75 milijardi EUR ili 36,4 odsto BDP-a.

U odnosu na planirane manji su 77,6 miliona EUR.

“U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,54 milijarde EUR i manja je osam miliona EUR u odnosu na planiranu, kao rezultat niže realizacije skoro svih kategorija izdataka u okviru tekuće budžetske potrošnje”, dodaje se u izvještaju.

Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 212,1 milion EUR, što je 24,7 odsto manje od planiranog.

“Realizaciju sredstava planiranih u dijelu kapitalnog budžeta, najvećim dijelom opredijeljuje intenzitet izvođenja radova na pripritetnoj dionici auto-puta”, zaključuje se u izvještaju.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...