fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDebata u SAD-u i širenje koronavirusa spustili cijene nafte

Debata u SAD-u i širenje koronavirusa spustili cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 42 USD budući da trgovce brine veliki rast broja novozaraženih koronavirusom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a oprezni su i uoči prve debate kandidata na predsjedničkim izborima.

Na londonskom tržištu cijena barela je u ugovorima za isporuke u novembru, koji ističu danas, pala 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,8 USD. Više se trgovalo ugovorima s isporukama u decembru, sa 67 centi nižom cijenom, od 42,2 USD.

Na američkom tržištu cijena barela pala je 81 cent, na 39,79 USD, prenosi Hina.

Reutersovi proračuni pokazuju da je do utorka više od milion ljudi širom svijeta umrlo od posljedica zaraze koronavirusom, koja je bacila na koljena svjetsku ekonomiju i potražnju za gorivima.

“Sve više novih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u i Evropi ograničilo je potencijal rasta cijena nafte”, naveo je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Čelnici vodećih trgovačkih kuća u svijetu prognoziraju slabi oporavak potražnje za naftom u narednim mjesecima, a možda i godinama i stagnaciju cijena zbog pandemije koronavirusa.

Tako su zvanični podaci iz Japana, četvrtog kupca sirove nafte u svijetu, pokazali da je uvoz u avgustu bio više nego četvrtinu manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Trgovci su na oprezu i uoči prve rasprave kandidata na američkim predsjedničkim izborima, demokrata Joea Bidena i republikanca Donalda Trumpa.

Ulagači se nadaju novim programima podrške američkoj ekonomiji u koronakrizi. Zastupnici demokrata objavili su novi, “kompromisni” predlog zakona o podršci, vrijedan 2,2 biliona USD, prema riječima predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Tržište pažljivo prati i sukob Jermenije i Azerbejdžana oko regije Nagorno-Karabah, jer bi njegova eskalacija mogla omesti izvoz nafte i gasa iz Azerbejdžana.

“Čini se da proizvodnja i izvoz neće biti prekinuti, ali sukob je ipak podigao temperaturu geopolitičkog rizika”, tumači Tamas Varga iz PVM-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u ponedjeljak iznosila 41,61 USD, što znači daje oslabila 32 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije