fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDanilovgrad primjer kako se stvaraju uslovi za investiranje

Danilovgrad primjer kako se stvaraju uslovi za investiranje

Danilovgrad, (MINA-BUSINESS) – Danilovgrad je u središtu kvalitetne kapitalne, saobraćajne i druge infrastrukture, koja će donijeti mnogo dobrog njegovim stanovnicima, a ta Opština može biti primjer drugim lokalnim zajednicama kako da stvore uslove za investiranje, saopštio je premijer Duško Marković.

On se danas, tokom radne posjete Danilovgradu, sastao sa predsjednicom Opštine, Zoricom Kovačević, nakon čega je obišao dalekovod Slap, rekonstruisani gradski stadion „Braća Velašević“, a položio je i kamen temeljac hipermarketa Voli.

Marković je rekao da vjeruje da će objekat hipermarketa Voli ne samo biti dobra biznis prilika za kompaniju, već i novo osvježenje za građane tog grada.

„Danilovgrad je primjer kako se stvaraju uslovi za investiranje na ovom prostoru. Danas Opština Danilovgrad može biti primjer drugim lokalnim zajednicama kako treba smanjivati i ukidati biznis barijere, kako investitore oslobađati dodatnih troškova i dažbina u interesu razvoja Opštine i kvaliteta života njenih građana“, naveo je Marković.

On je ocijenio da će Danilovgrad, u kratkom vremenu, imati još kvalitetniju poziciju, ukazujući da će uskoro biti završena rekonstrukcija starog puta, od Podgorice do Danilovgrada, kao i bulevar od Danilovgrada do Podgorice, prenosi PR Centar.

„Danilovgrad je u središtu kvalitetne kapitalne, saobraćajne i druge infrastrukture koja će ovdje u kratkom periodu donijeti mnogo dobroga za svakog stanovnika ovog prostora. Vjerujem da će se ovdje dolaziti i iz drugih krajeva“, kazao je Marković.

On je, govoreći o dalekovodu Slap čija je rekonstrukcija počela ovog mjeseca, kazao da je projekat Intenzivne obnove elektrodistributivne mreže širom Crne Gore, koji sprovodi Crnogorski elektrodistributivni prenos (CEDIS), vrijedan više od 80 miliona EUR.

„Taj projekat uključuje i dva miliona vrijednu obnovu dalekovoda Slap i to zamjenu 380 stubova i rekonstrukciju 30 trafo stanica čime će 1,4 hiljade domaćinstava u Bjelopavlićkoj ravnici koja se električnom energijom snabdijevaju preko ovog dalekovoda dobiti stabilno i pouzdano napajanje“, naveo je Marković.

On je, govoreći o rekonstruisanom gradskom stadionu „Braća Velašević“, kazao da je u njega uloženo 1,4 miliona EUR.

„Vjerujem da ćete već u narednoj godini imati priliku da gledate i posmatrate neke od evropskih klubova, jer Iskra ima dobar tim i dobru poziciju na tabeli“, rekao je Marković.

On je kazao da je lokalna samouprava održala obećanje dato prošle godine da će poraditi na stabilizaciji lokalnih javnih finansija, pojačati efikasnost na realizaciji sredstava i kapitalnog budžeta, kao da će smanjiti lokalni dug kao preduslov sveukupnog razvoja.

„Danas sam čuo impresivne cifre o smanjenju duga od preko 1,3 miliona EUR, izvršenju budžeta preko 100 odsto, kao punoj realizaciji kapitalnog budžeta“, kazao je Marković.

On je čestitao rukovodstvu lokalne samouprave na odluci da se Rijeka Zeta proglasi parkom prirode, ocijenjući da je to vizionarska i odluka budućnosti.

Kovačević se zahvalila kompaniji Voli što je u svom investicionom planu za ovu godinu predvidjela tu Opštinu.

„Ovo je značajan dan za našu Opštinu, jer će ovdje naći posao blizu 120 naših sugrađana. Na taj način podižemo kvalitet života, smanjujemo nezaposlenost, iako moram da kažem da Danilovgrad ima četiri odsto niži prosjek nezaposlenosti na državnom prosjeku“, rekla je Kovačević.

Ona je najavila da će u lokalnoj samoupravi raditi i dalje sa investitorima.

„Stvaraćemo uslove da smanjimo biznis barijere i sve ono što je potrebno kako bi naš grad dobio ovako kvalitetne investitore“, kazala je Kovačević.

Direktor kompanije Voli, Dragan Bokan, rekao je da je Opština Danilovgrad pokazala da cijeni značaj investicija te kompanije time što je, u okviru posjete premijera, organizovana posjeta gradilištu Voli centra.

On je kazao da su se u kompaniji Voli potrudili da stanovnicima Danilovgrada ponude što reprezentativniji i sadržajniji objekat.

„Gradnja kompleksa će se razvijati u dvije faze. Na ukupnoj parceli površine 21 hiljadu metara kvadratnih, u prvoj fazi planirana je gradnja hipermarketa, koja će se prostirati na 3,6 hiljada kvadrata. Hipermarket će predstavljati spoj inovativnih tehnoloških rješenja, tradicionalno bogate ponude, uz najpovoljnije cijene na tržištu“, naveo je Bokan.

On je dodao da druga faza Volijevog centra objedinjuje benzinsku pumpu i kondo hotel, sa servisom i uslugom kao i mogućnošću iznajmljivanja, navodeći da će kompletna investicija dostići cifru od osam miliona EUR, od čega je prva faza četiri miliona EUR.

Bokan je ocijenio da će izgradnja hipermarketa ostvariti pozitivan uticaj na domaće stanovništvo, sa aspekta otvaranja novih radnih mjesta, i značajnog unapređenja i podizanja nivoa kvaliteta života.

„Ono što mi u kompaniji Voli smatramo posebno važnim je to što će u našem novom objektu svoje zaposlenje naći oko 120 stanovnika Danilovgrada i okoline, od čega 80 u hipermaretu i 40 u pratećim sadržajima“, zaključio je Bokan.

Najčitanije