fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDanas sa poslanicma o predlogu drugog paketa mjera

Danas sa poslanicma o predlogu drugog paketa mjera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Vlade razgovaraće danas sa poslanicima u Skupštini o predlogu drugog paketa mjera koji bi trebalo da bude usvojen narednih dana.

Mnogi privrednici su pozdravili mjere, ali i kazali da su nedovoljne da nadoknade štetu koja je napravljena firmama koje su zatvorene nakon zdravstvenih mjera države, piše Dan.

Sastanku neće prisustvovati svi poslanici, jer dio opozicije bojkotuje parlament.

Funkcioner opozicionog Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), Miloš Кonatar, naveo je da bi bilo dobro da je pomoć Vlade izdašnija, te da je trebalo ranije izaći sa mjerama, jer mnoge firme ne rade od 15. marta.

„Vrlo važno je da se za preduzeća koja ne rade omogući neplaćanje poreza, ne odlaganje, s obzirom na to da ne rade odlukom države. Takođe, još niko od preduzeća nije dobio nijedan EUR pomoći, a već je prošlo mjesec otkako su firme zatvorene“, rekao je Кonatar.

Prema njegovim riječima, Vlada treba da upumpa pare u privredu, ali glavni problem je što država nema para.

„Ovaj paket pomoći je smiješan u odnosu na pakete pomoći iz regiona. Tačnije, predlog je prepisan od Hrvatske, ali je duplo manja pomoć nego kod njih. Suština je da što prije treba krenuti sa mjerama, april prolazi i nema se vremena za čekanje“, kazao je Кonatar.

On je dodao da po pitanju subvencija za ugrožene djelatnosti nema preciznih kriterijuma ko ima pravo na subvencije.

„Sa ovim mjerama se ne rješava problem likvidnosti“, poručio Konatar.

Na pitanje da li bi Vlada trebalo da subvencioniše pune bruto zarade na koje su radnici prijavljeni, Кonatar je odgovorio da bi to bilo logično, ali i da je većina osigurana na minimalac.

„Logično bi bilo da Vlada subvencioniše platu radnika na koju je prijavljen, ali ne 70 odsto, već 100 odsto. Država je donijela odluku da neka firma ne radi i država bi trebalo to da nadoknadi. Tako je logično. Takođe, obaveze za mart treba da se oproste, a ne odlože“, rekao je Кonatar.

Najčitanije